Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 aprilie 2010

Trecere din invaliditate la pensie anticipata si nerevizuire medicala

Intrebare:

“buna ziua
sunt nascuta in 17.07.1959
am fost pensionata pe caz de boala gradul II in 2002.
in 2005 am cerut schimbarea din gradul II de invaliditate in gradul III, cu speranta ca , fiind licentiata in drept si avand destula experienta in munca pe care am prestat-o , ca voi mai putea lucra, astfel la data pensionarii de invaliditate in septembrie 2002, aveam o vechime neintrerupta de 23 ani si 7 luni,iar apoi am mai lucrat 3 ani cu 4 ore pe zi.
mentionez ca am nascut si crescut 3 copii.
as dori , daca este posibil, sa-mi spuneti la ce data voi putea sa ma pensionez anticipat partial,sau incepand cu ce data voi fi nerevizuibila la comisie
multumesc anticipat, R.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 17 iulie 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 17 iulie 2014, in cazul dvs., conform dispozitiilor legale in vigoare la aceasta data).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 26 ani si 7 luni (23 de ani si 7 luni initiali, precum si perioada lucrata dupa 2005-3 ani), conform celor specificate de dvs. mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
De asemenea, mentionam ca legea nu prevede posibilitatea trecerii din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati sau anticipati partiali.
Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.
Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-23 ani si 7 luni, stagiu realizat pana la inscrierea la pensie de invaliditate;
-3 ani, perioada lucrata cu ½ norma, suprapusa cu perioada de pensie de invaliditate;
-5 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 31 de ani si 7 luni.
Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, aveti dreptul sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani- 17 iulie 2014, cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: