Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 aprilie 2010

Pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Bună ziua!
Mă numesc I. M. şi întrebarea mea este următoarea:
Tatăl meu împlineste 60 de ani anul aceste (s-a născut pe 30 aug .1950) şi a muncit 32 ani 5 luni şi 25 zile, din care 14 luni fiind în serviciul militar. Când poate ieşi la pensie? Se poate ieşi la pensie anticipată, şi dacă da, cănd?
Aştept răspunsul dumneavoastră.
Mulţumesc anticipat! ”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascuta la data de 30 august 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din august 2010, in cazul tatalui dvs.).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 32 ani, 5 luni si 25 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: