Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2010

Reducerea varstei de pensionare pentru copii

Intrebare:

“Buna ziua.
Va rog daca se poate sa imi raspundeti cu privire la pensie.
Am o vechime de munca 30 ani din care 19 ani grupa a doua si 6 copii.
Am 57 de ani. Nu stiu daca se calculeaza pentru copii ceva.
Multumesc.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in anul 1953, varsta standard de pensionare fiind cuprinsa intre 59 ani si 4 luni si 59 de ani si 7 luni, neputand fi exacti intrucat nu ati precizat data exacta a nasterii.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 19 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Avand in vedere varsta standard de pensionare si reducerea acesteia cu 4 ani pentru perioada lucrata in grupa II de munca, la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta conform art. 42 din Legea nr. 19/2000.
Conform art. 48 indice 2 din acelasi act normativ, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.

Intrucat beneficiati de prevederile art. 42, mai favorabile, art. 48 indice 2 privind reducerea privind copiii nascuti si crescuti pana la 10 ani nu vi se aplica. De asemenea, precizam ca acest articol nu prevede niciun alt beneficiu decat reducerea varstei standard de pensionare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: