Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 noiembrie 2009

Varsta de pensionare-anexa nr. 3 si anexa nr. 9

Intrebare:

“Buna ziua,

Sunt in situatia disperata sa aflu de fapt la ce data mama mea poate
sa solicite pensia anticipate chiar daca aceasta ar fi si cea partiala.

Mama mea este nascuta la data de 5 Mai 1955, si-a inceput activitatea
la data de 14 Iunie 1973 incheand-o in Februarie 2009. Am inteles din Legea 19/2000 ca varsta standard de pensionare creste periodic pana in anul 2014 ajungandu-se atunci la varsta standard de pensionare de 60 ani, ceea ce explicit inseamna ca acum orice persoana care a implinit varsta standard 58/8 luni (perioada curenta) poate sa solicite iesirea la pensie.

Dar in cazul in care cineva doreste sa solicite pensia anticipata, iar stagiul de cotizare este depasit nu se poate reduce din varsta standard cei 5 ani astfel incat sa fie inregistrat in cadrul pensiilor anticipate partiale?

Problema este ca mama mea, desi s-a prezentat la casa de Pensii la care apartine, a primit de fiecare data acelasi raspuns „varsta standard de pensionare este de 60 de ani drept urmare doar la varsta de 55 sunteti indreptatita sa solicitati pensia anticipata”. Mi se pare blamabila aceasta situatie. Sa ajungi sa fii mintit de persoanele autorizate sa vina in sprijinul cetateniilor care isi cer dreturile. Si ce este si mai strigator la cer e ca chiar si atunci cand personal m-am prezentat la Casa de Pensii Cluj am primit acelasi raspuns din parte unuia dintre Consilierii Juridici prezenti acolo, cu o extra mentiune ca Anexa 9 (care nu stiu sa existe in Legea 9/2000) arata clar acest raspuns. NU mai inteleg Nimic!

Va rog frumos sa imi explicati care este adevarata versiune din tot acest haos si mai exact cand va putea mama mea sa solicite pensia anticipata partial. Si eventul sa ma indrumati prin a ma sfatui pe ce cale sa urmez astfel incat mama mea sa poate sa-si primeasca drepturile de cuviinta, asa cum priciipiile legii o mentioneaza.

Cu stima”

Raspuns:

Conform art. 41 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor standard de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.”

Prin urmare, anexa nr. 3 din actul normativ mai susmentionat prevede esalonarea varstelor standard de pensionare pana in anul 2014, cand acestea vor deveni 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Aceasta poate fi folosita, astfel, numai pentru persoanele care indeplinesc varstele prevazute in anexa in perioada solicitarii, respectiv luna si anul in care se deschide dreptul la pensie.

Exemplu, similar cu datele prezentate de dvs:
-are dreptul la pensie pentru limita de varsta in perioada august 2009-noiembrie 2009 femeile care au implinit in aceasta perioada varsta de 58 de ani si 8 luni si barbatii care au implinita varsta de 63 de ani si 8 luni. Nu au dreptul la pensie anticipata persoanele cu varstele de mai sus minus 5 ani, pentru motivul ca varstele standard ale acestor persoane se muta intr-o alta perioada din cele prevazute la anexa nr. 3, in cazul de mai sus dupa martie 2015.

Prin urmare, anexa nr. 3 poate fi folosita numai pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta (astfel cum este si precizat in lege, art. 41 facand parte din Capitolul IV-Sectiunea 1-Pensia pentru limita de varsta), nu si pentru cele doua forme de pensii anticipate.

Prin Ordinul Ministerului Muncii şi Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, s-au aprobat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

In capitolul privind pensia pentru limita de varsta, se prevede ca „vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.”

Prin urmare, avand in vedere data nasterii mamei dvs. (mai 1955), in mod corect data cand poate beneficia de pensie anticipata partiala este mai 2010 (55 ani), iar de pensie pentru limita de varsta-mai 2015, la implinirea varstei de 60 de ani.

Anexa 3 reprezinta esalonarea varstelor standard si a stagiilor de cotizare pe perioada 2001-2015, iar anexa 9 precizeaza, in functie de data nasterii fiecarei persoane, care sunt varstele standard si stagiile complete si minime de cotizare. In acest sens au precizat si instantele judecatoresti. Redam extras dintr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (nr. 3578/2007):

"Conform dispoziţiilor art. 41 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000, pensia pentru limita de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, condiţia vârstei standard şi sporul minim de cotizare, vârsta standard de pensionare fiind de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Totodată, atingerea vârstei urmează a se realiza într-un interval de 13 ani (aprilie 2001 - martie 2005) prin creşterea vârstei de pensionare pornind de la 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute la anexa 3 la lege.

Prin Normele metodologice date în aplicarea Legii nr. 19/2000, aprobate prin Ordinul M.M.S.S. nr. 340/2001, s-a particularizat vârsta standard de pensionare în raport de anul naşterii asiguraţilor, conform anexei 9, fără însă ca prin aceasta să se încalce dispoziţiile legale menţionate sau eşalonările stabilite în anexa 3 la Legea nr. 19/2000.

Că este aşa, rezultă din faptul că pentru aceeaşi perioadă, vârsta standard de pensionare este aceeaşi atât în anexa 3, cât şi în anexa 9 la Normele metodologice. De altfel, fără a se stipula în anexa 3 la Legea nr. 19/2000, rezultă că la stabilirea raportului între perioadă şi vârsta de pensionare s-a avut în vedere anul naşterii asiguratului care se găseşte exprimat concret în anexa 9.

Astfel fiind, este evident că prin Normele metodologice nu s-au încălcat dispoziţiile imperative ale legii pensiilor, ele fiind emise în deplină concordanţă cu acestea."

Cu bine,
Specialist pensii.

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua
S-au lovit si parintii mei de aceeasi situatie la casa de pensii.Tatal meu din 14 aprilie 1951 cu un stagiu complet de 35 ani din care 23, 3 luni in grupa II de munca. In Anexa 3 scrie ca varsta de pensionare este 63 ani si 8 luni acum si pentru pensie pentru limita de varsta aceasta varsta din Anexa 3 se reduce nu alte. Dar uite ca legea nu se respecta de la cei care ar trebui sa o aplice. Ce sa mai luam de aici.? Numai bine

Specialist Pensii spunea...

Legea se respecta intocmai.
Dupa parerea celor care aplica legea, respectiv functionarii caselor de pensii, dar si dupa parerea specialistului in pensii a acestui blog, ceea ce am precizat in raspunsul nostru este corect si in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

ioana spunea...

cum pot intra in posesia hotararii 3578/2007 a ICCJ pentru a clarifica anumite interpretari ala instantelor judecatoresti?

Specialist Pensii spunea...

Va puteti adresa ICCJ, decizia nu a fost publicata in integralitatea sa in mediul online, posibil in revistele de dreptul muncii sau de drept, in general.

Manuela spunea...

Buna dimineata !
Sunt nascuta in 05.04.1955 si am o vechime de 33 ani si 4 luni !
Cand pot iesi la pensie anticipata si care ar fi penalizarea ?
Multumesc, o zi buna va doresc !

anica spunea...

ma numesc Anica Tamas sunt nascuta in 15.06.1957.cu stagiul de cotiZare de 31 de ani;11 ani si 4 luni lucrati in grupa I CU 75%.cand pot beneficia de pensia de limita la varsta?sau cand pot cere pensia anticipata partiala?
va multumesc

Unknown spunea...

Sunt nascut in mai 1956,am 34 ani vechime in conditii de handicap mediu (certificat) si 25 de ani de grupa ll.Pot beneficia cumulativ de reducerea varstei de pensionare asa cum prevede legea 19/2000 actualizata in 2009?

Specialist Pensii spunea...

@anica

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ, reducere valabila conform prevederilor legale pana la data de 1 aprilie 2011.

Astfel, pentru o perioada de 8 ani si 6 luni lucrata in grupa I de munca (respectiv 11 ani si 4 luni cu procent de 75%), varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 4 ani si 10 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 8 de ani si 6 luni, varsta standard de pensionare de 60 ani se reduce cu 1 an si 6 luni, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.

Prin urmare, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni, incepand cu data de 15.12.2015.

Potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la data de 15 iunie 2012, la varsta de 55 de ani.

Specialist Pensii spunea...

@Manuela
Avand in vedere data nasterii dvs., puteti solicita pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 55 de ani, respectiv din aprilie 2010.
Diminuarea va fi in jur de 21 %, in functie de stagiul efectiv realizat, mentionat in mesaj, respectiv:
0,35 % x 60 de luni de anticipare = 21%.
Cu bine,

Specialist Pensii spunea...

@ Teodor
Intr-adevar, legea pensiilor permite cumularea reducerilor prevazute in acest act normativ in favoarea persoanelor cu handicap, respectiv 10 ani in cazul dvs. - handicap grav si realizarea stagiului complet de cotizare in conditii de handicap preexistent - si celor care au desfasurat activitatea in grupa II de munca (5 ani si 5 luni pentru cei 25 de ani).
Varsta de pensionare redusă nu poate fi mai mică decât vârstele
prevăzute la art. 42 (55 de ani pentru barbati) sau decât vârsta rezultată ca urmare a aplicării reducerii maxime art. 47 alin. (1)-persoane cu handicap, după caz.
Cu bine,

mihai spunea...

mihai --15-01-1950
40 ani+1luna vechime grupa 3.
casa de pensii nu mi-a primit dosarul de pensionare anticipata decit la 60 ani impliniti
(conform anexei 3, reiese alt ceva)
in aceste conditii ma intereseaza cu cit va fi diminuata pensia mea?(%).
2.In varianta ca ,in urma unui proces, am cistigat grupa 1 de munca pentru toata aceasta perioada, cum se v-a modifica pensia mea?(creste puncajul?.. dipare penalizarea?...la momentul cind duc adeverinta?.. retroactiv de la depunerea dosarului?... va rog sa ma lamuriti. Va multumesc.

Anonim spunea...

MARIA G.
Buna ziua,
Sint nascuta in 04-02-1956 si am peste 25 ani de serviciu in grupa a treia de munca, va rog sa-mi spunet-ti cind pot sa obtin pensie anticipata?
Va multumesc.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim-Maria G
Puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani, cu conditia obligatorie de realizare a stagiului complet de cotizare de 30 de ani.
In caz contrar, nu puteti solicita decat pensie pentru limita de varsta la 60 de ani.

Specialist Pensii spunea...

@Mihai
1. In primul rand, asa cum am scris si in speta la care sunt inscrise aceste comentarii, in raport de data nasterii, varsta dvs. standard de pensionare este de 65 de ani, iar pensie anticipata partiala puteti solicita numai de la implinirea varstei de 60 de ani. Prin urmare, in mod corect, casa de pensii a primit dosarul numai la implinirea acestei varste.
Diminuarea va fi in jurul valorii de 15%.
2. Cu privire la eventualitatea castigarii unui proces cu casa de pensii, nu ne putem pronunta pe baza unor supozitii.
Doar instanta poate hotari si dispune recalcularea pensiei de la data initiala sau de la o data ulteriora, aplicarea diminuarii sau aplicarea dispozitiilor privind grupa I de munca.
Casa de pensii este obligata sa respecte intocmai prevederile hotararii judecatoresti, atata timp cat aceasta este definitiva si irevocabila.
Cu bine,

Unknown spunea...

maria
am lucrat efectiv 28 ani si 6 luni, din care 21 ani si 4 luni in grupa II a 90%, rezultand 17 ani si 4 luni grupa a II ,cand se calculeaza punctajul lunar aferent perioadei cu grupa se considera grupa ptre toata perioada de 21 ani si 4 luni sau se aplica acest procent de grupa la fiecare luna?

Specialist Pensii spunea...

@Mariana
Majorarea punctajului mediu anual pentru anii lucrati in grupa I sau II de munca se diminueaza corespunzator in functie de procentul de incadrare in grupa de munca, respectiv 90% in cazul dvs.

Anonim spunea...

buna ziua am o intrebare am varsta de 56 ani si nu stiu daca am dreptul la pensie anticipata am lucrat 19 ani si somajul 9 luni am 3 copii si grupa a doua doresc sa aflu daca am dreptul la pensie anticipata

Marina Radulescu spunea...

Buna ziua, sunt nascuta pe 21.04.1959 si am 24 ani, 7 luni si 19 zile vechime. Ma intereseaza cand as putea sa ma inscriu pentru a beneficia de pensie anticipata si cand pentru limita de varsta Va multumesc!

mariana spunea...

Mariana
Sunt nascuta pe 10 04 1957,am 30 ani,7 luni,29 zile vechime.Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de pensie anticipata si la ce data?

Anonim spunea...

sunt nascuta in 1 oct.1956 am 36 ani vachime ca profesoara ,cand pot iesi anticipat la pensie si cu ce penalitati?

Anonim spunea...

Petru, nascut in 1953 ,cu 42 de ani in campu munci din care 8 ani grupa 2 . Dares sa stiu cind pot iesi la pensie anticipata si ce penalizare voi suporta? Multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua!
Sunt nascuta in 08.07.1964.
In perioada 06. 1984-09.2004 am lucrat in MApN si din cei 20 ani 10 au fost in grupa I si 10 in grupa II-a incepand cu anul 2005 pana in prezent sunt grefier de judecatorie incadrata tot in grupa II-a de munca.Intrebarea este daca pot iesi la pensie anticipata sau partial anticipata incepand cu anul 2015.
Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!
O zi buna!

Anonim spunea...

Buna ziua
Ma numesc M.NELA,nascuta la 05.02.1958 si am lucrat intre 08.08.1977-08.02.1991 in grupa 2 in procent de 100%,iar din 09.02.1991-07.08.1991 somaj.
Din02.12.1991-15.09.2004 am lucrat ,dar avind in perioada01.01.2004-10.09.2004,5zileinvoire ,fara plata stagiului de cotizare ,iar in 15.09.2004-15.09.2005 somaj
Actualmente lucrez in Italia cu acte din 01.10.2007 si pina in prezent. Cand pot sa ies la pensie pentru limita de virsta sau anticipat.In speranta ca imi veti raspunde, va multumesc anticipat.Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 9 decembrie 2012

In conformitate cu legea pensiilor, varsta standard de pensionare in cazul dvs. este de 61 de ani.

Pentru perioada lucrata in grupa a II-a de munca beneficiati de o reducere de 2 ani si 6 luni din varsta standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 31 de ani.

Va precizam ca aceasta conditie a realizarii stagiului complet de cotizare este realizata doar daca ati lucrat in Italia pe baza de contract de munca si ati cotizat la asigurarile sociale in aceasta tara.

Prin urmare, daca aceasta conditie este indeplinita, puteti solicita:

-pensie anticipata partiala de la varsta de 56 de ani (reducere 5 ani), din febr. 2014;
-pensie pentru limita de varsta de la varsta de 58 de ani si 6 luni (reducere 2 ani si 6 luni).

Cu bine,

Anonim spunea...

BUNA,
M.ION,n.20 mai 1954,am lucrat dupa cum urmeaza-19.10.1970-21.10.1974,angajat,gr.a2a,100%
22.10.02.02.1974-16.02.1976,stagiul militar
24.02.1976-01.01.1992,angajat,gr.a2a,100%
01.01.01.1992-04.11.2003,angajat
01.01.1992-01.04.2001,gr.a2a,100%,6luni/an
05.11.2003-31.10.2004-somaj
01.11.2004-20.07.2007,angajat ,normal.Va-s ruga sa-mi spunet cind pot sa ies la pensie,la limita de virsta sau anticipat.MULTUMESC ANTICIPAT