Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 noiembrie 2009

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

“Sunt nascuta la 12 sept.1956 si lucrez din septembrie 1981 -arhitect cond.- plus 3ani facultate -pana in 1996 am lucrat la stat ,iar din 1996 intr-un birou individual de arhitectura pana in prezent-platind-c.a.s.-cand pot beneficia cel mai repede de pensie? Cu multumiri!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 12 septembrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani (12.09.2016), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de mai sus.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).

Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 28 ani, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: