Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 noiembrie 2009

Informatii inscriere pensie de urmas

Intrebare:

“Ma numesc R.V. Sunt din Campia Turzii. Sunt nascuta la data de 24.05.1954. Sotul meu a decedat in 2007. A fost nascut in 27.07.1948. A murit din cauza unui stop cardiac. Eu nu am lucrat niciodata, iar acum nu am nici un venit. Am luat timp de 6 luni jumatate din pensia sotului. A avut pensie de boala facuta in urma unui accident la locul de munca. As vrea sa stiu daca nu pot sa primesc vreun ajutor. Va rog frumos sa-mi scrieti daca exista ceva, pentru ca mie m-i s-a spus ca nu voi avea nimic decat cand voi implinii anii pentru pensia de batranete.
Va multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare,
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Prin urmare, puteti solicita pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv in cazul dvs., la implinirea varstei de 59 de ani si 9 luni-24 februarie 2014.

Intrucat nu aveti inca varsta standard de pensionare, puteti beneficia de pensie de urmas doar in urmatoarea situatie:
-pe perioada în care sunteti invalida de gradul I sau II (stare constatata printr-o decizie asupra capacitatii de munca, emisa de medical expert al asigurarilor sociale), daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta.

Pentru alte forme de ajutoare, altele decat pensiile, va rugam sa va adresati Primariei localitatii in raza careia domiciliati.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: