Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 ianuarie 2010

Pensie de urmas-sotie supravietuitoare

Intrebare:

“tatal meu a murit in 2008 si as dori sa stiu daca mama mea poate depune dosarul pt pensia de urmas anul trecut in noiembrie 2009 a implinit 58 de ani si la casa de pensii din alba dupa decesul tatalui meu i sa spus ca doar in octombrie 2010 va putea beneficia de pensia de urmas puteti sa ma sfatuiti ce sa faca?
va multumesc frumos
o seara frumoasa va doresc”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar in cazul mamei dvs., fiind nascuta in luna noiembrie 1951, aceasta este de 58 de ani si 11 luni (respectiv octombrie 2010).
Prin urmare, raspunsul dat de catre Casa Judeteana de Pensii Alba este corect si in conformitate cu prevederile legale.
Cu bine,
Specialist pensii.

92 de comentarii:

danicutu2002 spunea...

Am si eu o bunica, si are pensia mica, de 4 milioane, iar bunicul care a murit, are 7,5 milioane. Ambii erau pensionari si de mult timp casatoriti.
Vreau sa intreb, cat la suta primeste pensie de urmas, si daca se merita?
multumesc anticipat

Specialist Pensii spunea...

Conform prevederilor legale in vigoare, pensia de urmas pentru un singur urmas se stabileste in procent de 50% din pensia titularului decedat.
Prin urmare, in acest moment, pensia proprie este mai favorabila decat pensia de urmas.
Cu bine,

mihai_74 spunea...

mama nascuta in1954 tata decedat in 07 12 1988 casatoriti din 17 11 1973 timp de 15 ani pana la deces si acum tot pe acelas nume al sotului decedat are drept la pensie de urmas dupa sot care a lucrat timp de 29 de ani 1 luna si 29 de zile din care grupa 1 de munca timp de 18 ani10 luni si3 zile si grupa a 3 de munca 10 ani 3 luni si26 de zile vreau sa stiu daca are drept de pensie de urmas dupa sot ea a lucrat din04 01 1989 pana la 17 11 1998 atunci sau facut disponibilizari astept raspuns va multumesc mult

Specialist Pensii spunea...

@Mihai_74
Cazul tipic de acordare a pensiei de urmas pentru sotia supravietuitoare este la varsta standard de pensionare.
In functie de data nasterii mamei dvs. (nu ne-ati precizat exact luna nasterii), mama dvs. are dreptul la pensie de urmas intre septembrie 2013 si noiembrie 2014, in functie de luna nasterii.

Anonim spunea...

nascuta 1953 luna 3 ziua 9 am dreptu la pensie de urmasi avand 20 de ani lucrati sotul decedat iesind la pesie la limita de varsta

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 9 octombrie
Cazul tipic de acordare a pensiei de urmas pentru sotia supravietuitoare este la varsta standard de pensionare.
In functie de data nasterii dvs. (martie 1953), aveti dreptul la pensie de urmas incepand cu data de 9 iulie 2012, la implinirea varstei standard de pensionare de 59 de ani si 4 luni, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data.

Alina spunea...

Matusa mea este nascuta in octombrie 1952. Este vaduva din 2007. Au fost casatoriti 33 de ani. Sotul ei nu a apucat sa beneficieze de pensie, decedand la 57 de ani.
As vrea sa stiu daca poate beneficia de pensie de urmas si care sunt conditiile.

Anonim spunea...

Am fost casatorita 28 de ani dupa care a aparut divortul. Dupa 12 ani ex-sotul a revenit la mine, parasit de sotie de care a divortat si bolnav de cancer. Intrebarea mea este daca dupa decesul lui pot intra in posesia pensiei de urmas?
Va multumesc, Maria

Specialist Pensii spunea...

@Alina
Conform prevederilor legale, poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare.
Avand in vedere data nasterii-octombrie 1952, poate solicita pensie de urmas la implinirea varstei de 59 de ani si 3 luni, incepand cu luna ianuarie 2012, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 6 decembrie
Pentru ca o persoana sa beneficieze de pensie de urmas, trebuie sa indeplineasca urmatoarea conditie fundamentala: sa fie sotie supravietuitoare la data decesului.
Prin urmare, intrucat la data decesului nu erati casatorita cu sustinatorul decedat, nu aveti dreptul la pensie de urmas.

Anonim spunea...

Ex-sotul cu care am convietuit 28 de ani in urma careia avem 2 copii mari la casele lor, a revenit la mine dupa 12 ani, divortat si bolnav de cancer. Imi cere sa ne recasatorim dar as vrea sa stiu daca boala se agreaveaza si va deceda, numai D-zeu stie cate zile mai are de trait, sa-mi spuneti daca pot beneficia de pensie de urmas daca la a doua casatorie cu el nu indeplinesc 15 ani cat cere legea.
Va multumesc

anca spunea...

mama mea ii nascuta in 22 mai anul 1952 a fost casatorita 35 ani cu sotul ei el a decedat in anul 2003 in acel moment el beneficia de pensie de boala
Vreau sa intreb cand poate ajunge mama mea sa beneficieze de pensie de batranete si in acest moment ea are o pensie de 370 lei din pensie de boala imi puteti spune daca se mareste pensia ?
va multumesc

Anonim spunea...

la ce varsta poate iesi la pensie de urmas ,mama,daca e nascuta pe 1 septembrie 1952,avand in vedere ca s-au mai schimbat anumite legi.

Anonim spunea...

Tata a decedat in 07.12.2000 si am ramas 2 urmasi. Pensia se considera una singura sau separate privind calculul impozitului? Si daca avea vechime de 18 ani si 8 luni cat ar trebui sa fie cu aproximatie pensia pe care ar trebui sa o primim? Care este suma minima acordata in astfel de cazuri?

Anonim spunea...

tatal meu a decedat in octombrie 2008, el fiind pensionar militar. mama mea este nascuta in 24 ianuarie 1957, la ce varsta mama mea poate lua pensia de urmas dat fiind faptul ca aceste pensii au statut special si nu am regasit nicaieri referiri asupra acestei chestiuni.
Va multumesc!

Anonim spunea...

sanda 80 ani sotu decedat are pensie de ceapeu 490 lei pe luna doreste sa stie daca poate sa ia pensie de urmasi dupa sotu decedat in 2009 15 martie multumesc anticipat.6iulie 2011

Anonim spunea...

sanda 80 ani sotu decedat are pensie de ceapeu 490 lei pe luna doreste sa stie daca poate sa ia pensie de urmasi dupa sotu decedat in 2009 15 martie multumesc anticipat.6iulie 2011

Anonim spunea...

sanda 80 ani sotu decedat are pensie de ceapeu 490 lei pe luna doreste sa stie daca poate sa ia pensie de urmasi dupa sotu decedat in 2009 15 martie multumesc anticipat.6iulie 2011

Anonim spunea...

buna ziua,Numele meu este Margareta, am 54 de ani si 35 de ani de vechime in munca(data nasterii : 30.04.1957).Sotul meu a decedat de curand la varta de 54 de ani si avea 37 de ani de vechime in munca.
As dori sa stiu daca e posibil sa ies la pensie mai devreme decat termenul acordat de stat si sa primesc pensie de urmas din partea sotului care nu apucase sa iasa la pensie.(probabil as primi o pensie mai mare din partea sotului decat ceea ce mi`ar acorda mie statul)
In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat.

nico spunea...

mama mea are pensie de urmas in urma descesului tatalui meu va s ruga sa mi spuneti daca tatal meu era pensionat anticipat cand ar fi implinit 65 de anni mama beneficiaza de recalculare multumesc mult

Ramona spunea...

mama nascuta in 24.07.1956, tatal decedat in 2008, peste 15 ani de casatorie.
mama nu are nici un fel de venit si cateva boli care nu-i permit sa munceasca (in cartea de munca are doar cativa ani de munca)
Poate obtine un fel de pensie de urmas ?
Multumesc

Anonim spunea...

tatal meu a murit in 2004 mama nu mai lucreaza si are varsta de 49 pote beneficia de pensie de urmas? au avut 30 de ani de casatorie ... eu am loat pensie doar pe perioada cat am fost la scoala... multumesc

Anonim spunea...

Am 20 de ani, iar mama mea a decedat pe 7.08.2011.. Eu sunt la facultate, anul 3, la zi, nu lucrez, mama era pensionata pe caz de boala, avea 43 de ani. pot beneficia de pensie de urmas? si daca da, ce acte imi trebuie? Iar tatal meu are 44 de ani, lucreaza, si erau casatoriti de 25 de ani. El poate beneficia de pensie? Va multumesc mult.

Anonim spunea...

Mama mea are 55 ani sia r vrea sa stie daca poate primi pensie de urmas.Tatal meu a murit in anul 2003.As vrea sa stiu ce insemna cuantumul pensiei de urmas si in ce consta aceasta.Va multumesc!

ioana spunea...

Pot primi din urma pensie de urmas
daca am primit pensia proprie care este foarte mica?
Pot restitui pe a mea?!
Care este procedeul??!
Multumesc anticipat

ioana spunea...

Pot primi din urma pensia de urmas daca am primit si pensia personala.?
Dosarul de pensie de urmas este depus in timp util au trecut 6 luni si nu am primit nici o decizie
Mi se opreste coantumul pensiei mele??

Andreea spunea...

Tatal meu, nascut in August 1950, trebuia sa iasa la pensie anul trecut, insa in iulie 2010 a decedat. Mama mea, nascuta in nov 1952, ar trebui sa iasa la pensie in 2012 cu anii de vechime ai tatalui meu.
Intrebare: ar putea mama sa iasa la pensie anul acesta data fiind ca pe durata casniciei lor au existat si 3 copii? se iau ia in calcul si acest aspect?
Multumesc.

Anonim spunea...

NARCI..... vreau sa va intreb daca tatal meau a decedat,iar eu fiind fiica lui in varsta de 30 de ani,urmez o scoala postliceala ,pot primi pensie de urmas ?
Vreau sa mentioneza mama mea primeste jumatate din pensia lui

Anonim spunea...

Buna ziua. Ma numesc Gabriel si am o intrebare referitoare la pensia de urmas. Tatal meu a decedat pe data de 13.09.2011 nascut in 1947. In momentul pensiei avea pensie pe caz de boala si pensie de handicap. Mama mea nascuta in 1957 cu 35 ani vechime in campul muncii poate beneficia de pensie de urmas. La data decesului mama mea nu avea nici un fel de pensie. Va multumesc

petronela spunea...

buna seara ma numesc petronela am o intrebare daca sinteti amabil/a sami raspundeti.sotul meu a murit in anul 2010 ianuarie am 3 copii am depus actele ptr pensie de urmas pe 22 august vreau sa stiu daca imi da banii din ziua cind a decedat?ori din ziua de cind am depus dosarul?multumesc.o seara buna.

mary spunea...

Tatal meu a murit acum 4 ani. eu fiind studenta am primit pensie de urmas. mai am 2 ani de master in care o sa primesc in continuare pensia.intrebarea mea este: mama trebuie si ea sa primeasca?sau daca primesc eu ea nu mai are dreptul? mentionez ca tata era pensionar cand a murit iar mama nu are loc de munca si are 48 de ani. multumesc.

marioara spunea...

sotu a decedat in 2006 am trait 26 ani cu el si vreau sa stiu daca pot sa primesc piensie de urmas, eu nascuta in data de 18 07 1960.va multumesc anticipat

alina spunea...

socru meu a decedat anul acesta in august si nu a apucat sa iasa la pensie el urma sa faca 57 ani in octombrie si are o vechime de 37 de ani de munca si peste 25 de ani de casatorie intrebarea mea este daca soacra mea poate beneficia de pensie de urmasi tinand cont ca ea nu lucreaza si are 53 de ani va multumesc

alina spunea...

socru meu a decedat anul acesta in august si nu a apucat sa iasa la pensie el urma sa faca 57 ani in octombrie si are o vechime de 37 de ani de munca si peste 25 de ani de casatorie intrebarea mea este daca soacra mea poate beneficia de pensie de urmasi tinand cont ca ea nu lucreaza si are 53 de ani va multumesc

Anonim spunea...

buna seara am si eu o nelamurire cu privire la acordarea pensiei de urmas : tatal meu a decedat pe 10-04-2009 decesul a fost cauzat de cancer la plamani,se afla in somaj deoarece se simtea rau si firma la care lucra a luat decizia ca e cel mai bine pentru el ,as vrea sa aflu daca exista o lege prin care mama mea poate beneficia de pensie de urmas ,a lucrat 20 ani si are 51 ani , exista o lege prin care sa poata beneficia de pensie ? Va multumesc anticipat

Anonim spunea...

DACA SOTIA SE AFLA IN INTRETINEREA SOTULI SI ARE PESTE 30 DE ANI DE CASATORIE SI 4 COPII TOTI PESTE 18 ANI LA CE VRISTRA ARE SOTIA DREPTUL LA PENSIE DE URMAS MULTUMESC

MARI09 spunea...

Tata a murit de cancer anul acesta la 70 de ani, ca pensionar avea 7 mil.Mama mea are o pensie de 6 mil,ea avind 66 de ani si au fost casatoriti 40 de ani.In cazul mamei,se poate primi in afara de pensia ei si pensie de urmas?
multumesc

Anonim spunea...

BUNA ZIUA.SOTUL MEU A DECEDAT LA VIRSTA DE 51 DE ANI,SI ERE IN PENSIE DE BOALA. MENTIONEZ CA AM 57 DE ANI SI SUNT IN PENSIE DE BOALA.AM DREPTUL LA AJUTORUL LUNAR CA VADUVA.... SI LA CE VIRSTA?

vitelaruadina spunea...

Buna seara,tatal meu a decedat acum 4 luni la varsta de 53 ani. Mentionez ca in anul 2011 nu a lucrat si nici de somaj nu a beneficiat.Tatal meu a lucrat in jur de 16 ani. Am un frate de 17 ani care este la scoala si as dori sa stiu, daca se poate, fratele meu , minor , are dreptul la pensie de urmas?

Anonim spunea...

Buna ziua, socrul meu a murit pe 3 decembrie 2011, la varsta de 57 ani si era pensionar pe caz de boala.Intrebarea mea ar fi daca sotia lui poate beneficia de pensie de urmas,ea ne fiind nici salariata si nici pensionata avand varsta de 53 ani.Va multumesc.

Anonim spunea...

Va rog din suflet sa spuneticind pot s a ajung si eu la pensie sau pensie pt urmas sotul meu a fost pensionat pe caz d boala ,era nascut in luna inuie ,anul 1954 si decedat in 2009 luna 11 eu sint nascuta in luna 04 1956 aviind pe cartea de munca 25 ani 11 luni si 15 zile v a multumesc mult.

Simona spunea...

Buna ziua,
In urma cu doua luni tatal meu s-a sinucis. Avea 15 ani vechime in campul muncii iar mama are un salariu de 600 roni. Eu si fratele meu suntem minori, mai precis 13 si 15 ani. Nu avem nici un venit in afara de salariul mamei. As dori sa stiu daca avem dreptul la pensie de urmas si catre ce institutie trebuie inaintata aceasta cerere.
Va multumesc anticipat!

Cu respect,Simona

Simona spunea...

Buna ziua,
In urma cu doua luni tatal meu s-a sinucis. Avea 15 ani vechime in campul muncii iar mama are un salariu de 600 roni. Eu si fratele meu suntem minori, mai precis 13 si 15 ani. Nu avem nici un venit in afara de salariul mamei. As dori sa stiu daca avem dreptul la pensie de urmas si catre ce institutie trebuie inaintata aceasta cerere.
Va multumesc anticipat!

Cu respect,Simona

Anonim spunea...

mama are 56 ani iar tata a murit acum 4 ani se poate sa beneficieze de pensia de urmas va multumesc

RODICA spunea...

Buna ziua,intrebarea mea este daca exista un supliment de pensie(150RON) pentru pensia de urmas a sotiei supravietuitoare?Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna ziua!mama mea are 57 ani si beneficiaza de pensia de stat pt ca a iesit anticipat.La fel si tatal meu dar care acum e decedat!in conditiile acestea mama mai poate beneficia de pensie de urmas?va multumesc!

Anonim spunea...

Buna, sotul meu a murit in 20/06/2006 avand o pensie de 4.800lei. Eu sunt nascuta 01/07/1954, vreau sa intreb la ce varsta voi primi pensie de urmas si cat va fii. Va multumesc anticipat

Anonim spunea...

buna ziua asi dori sa stiu daca mama mea ar beneficia de pensie de urmas ,este casatorita de 4 ani si sotul ei nu a apucat sa iasa la pensie pentru ca a fost diagnosticat cu cancer in ultima faza ,dar urma sa faca acte pentru pensie

Anonim spunea...

BUNA ZIUA AM 55 DE ANI SOTUL E DECEDAT DIN 2006 PENSIONAR M.A.IDACA IES LA PENSIE ANTICIPATA POT OPTA PENTRU JUMATATE DIN PENSIA LUI VA MULTUMESC

Anonim spunea...

mama mea nascuta in 12 04 1957,tatal meu nascut in 7 04 1950,decedat in 2005 avand peste 30 de ani in campul munci iar in momentul decesului era inca in campul munci.Cand poate beneficia de pensia de urmas mama mea sau daca se poate sa iasa anticipat?

Anonim spunea...

buna ,mama mea e nascuta pe 12 04 1957 iar tatal meu in 7 04 1950 si a decedat in 2005 cand inca era in campul munci iar pana atunci avea deja 32 de ani vechime.Cand poate beneficia mama mea de pensia de urmas sau daca se poate sa iasa anticipat cu pensia de urmas?

Anonim spunea...

mama mea nascuta in 12 04 1957,tatal meu nascut in 7 04 1950,decedat in 2005 avand peste 30 de ani in campul munci iar in momentul decesului era inca in campul munci.Cand poate beneficia de pensia de urmas mama mea sau daca se poate sa iasa anticipat?

Anonim spunea...

mama mea nascuta in 12 04 1957,tatal meu nascut in 7 04 1950,decedat in 2005 avand peste 30 de ani in campul munci iar in momentul decesului era inca in campul munci.Cand poate beneficia de pensia de urmas mama mea sau daca se poate sa iasa anticipat?

Anonim spunea...

mama are 68 ani si are o pensie de c.a.p si casatoriti 50 de ani poate beneficia de pensia de urma de
pe urma tatalui decedat.

Anonim spunea...

Mama mea are 68 de ani si o pensie foarte mica de C.A.P. si a fost casatorita cu tata 51 de ani cum poate beneficia de o pensie de urmas.

Anonim spunea...

mama mea are o pensie de 350 lei,iar tatal meu avea 499 lei,as vrea sa stiu daca poate sa mai ia ceva din pensia tatalui meu,pentru ca anul trecut cand e mort tatal meu nu mai era acea lege care avea dreptul la jumatate din pensia decedatului.multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna seara,
Bunicul meu a decedat , avea pensie de C.A.P.- 362LEI si pensie de veteran de razboi 324LEI.
Bunica are o pensie de 350 lei acordata de Guvern ( 173+ 177), ei revenindu-i prin calculul punctului de pensie mai putin.
INTREBAREA.
Prin solicitarea pensiei de urmas la pensia de veteran, i-a venit bunicii mele tot 350lei. PRACTIC NU A BENEFIAT DE NIMIC.ESTE CORECT.

Crisan Ana spunea...

buna ziua! bunicul meu a decedat pe 20.04.2012,nascut in 1.12.1941.poate beneficia bunica de pensie de urmas sau un alt fel de ajutor? e nascuta pe 08.04.1941 si a avut mai mult de 15 ani de casatorie cu bunicul,si are si o pensie de 400 lei.bunicul a suferit in decembrie 2011 al 3 accident vascular dar nu am facut niciun dosar pt acordarea unui venit de ingrijitor. Multumesc.

Anonim spunea...

Buna seara, verisorul meu a murit in urma cu o saptamana, are doi copii minori, unul de 8 ani iar celalalt de 1 an jumate; de la pensii i s-a raspuns ca nu poate beneficia de pensie de urmas pt copii deoarece are doar 10 ani lucrati si nu 11 cit ar fi baremul. Nu am gasit nicaieri in lege de citi ani este necesar, in schimb am gasit un paragraf care face referire la copilul sub sapte ani dar nu inteleg daca beneficiaza oricum sau doar daca mama nu realizeaza venit sau un venit sub cel mediu brut pe economie. Rog un raspuns clar cine ma poate sfatui. Multumesc mult.

adrian spunea...

Mama mea are pensie de urmas de 3milioane jumate tatal meu a decedat in anul 2006 dar nu era iesit la pensie definitiv avea 30 de ani de grupa 1 de munca intrebarea mea este dak pot sa merg la casa de pensi pentru recalcularea pensiei pt ca dak el traia akm iesea definitiv la pensie va multumesc

baleanu cuca spunea...

tata decedat la data de 30.03.1999,avea vechime in cimpul muncii la data decesului de 21 ani,1 luna si 25 zile,era nascut in anul 1943.
mama nascut in 1952 are dreptul la pensie de urmas?nu a lucrat niciodata

Popa Rodica spunea...

Buna ziua ,am doi copiii in varsta de 14 si18 ani ambii fiind elevi
in 6martie 2012 a decedat tatal lor si ei nu pot beneficia de pensie de urmas deoarece nu gasim originalul cartii de munca ,avem doar copie.
Ce se poate face sa poata beneficia copii de pensia de urmas?
Astept un raspuns
va multumesc

Popa Rodica spunea...

Buna ziua ,am doi copiii in varsta de 14 si18 ani ambii fiind elevi
in 6martie 2012 a decedat tatal lor si ei nu pot beneficia de pensie de urmas deoarece nu gasim originalul cartii de munca ,avem doar copie.
Ce se poate face sa poata beneficia copii de pensia de urmas?
Astept un raspuns
va multumesc

Anonim spunea...

blyriat43Mama mea este nascuta in 1954 iar tatal a decedat in martie 2010 si as vrea sa stiu cand poate beneficia de pensia de urmas

Anonim spunea...

Mama mea este nascuta in 1954 iar tatal a decedat in martie 2010 si as vrea sa stiu cand poate beneficia de pensia de urmas

pop spunea...

Mama mia are pensie de urmas Tatal decedat ,ultimul salar al tatalui septembrie 1989 era de 2552 lei in acelasi an propus pentru pensie 1290 lei o perioada de 10 ani pensia de urmas era 50% dupa care sa tot diminuat iar azi 2012 Mama are 470 de roni am facut demersurii dar in zadar cu toate ca mama a facut dosrul in in temeiul legilor altii fostii colegii ai tatalui cu acelasi salar avut la aceiasi data si an au mai mare pensie de urmas va rog as dori motivul .

Anonim spunea...

Nu am fost casatorita legitim,dar aveam 27 de ani impreuna la data decesului sotului.El fiind pensionar pe caz de boala,decedat avand cancer,la varsta de 57 de ani,eu sau fiul lui de 27 de ani,avem dreptul la vreo indemnizatie?

Anonim spunea...

Am 51 de ani si sint pensionata la limita de virsta avind handicap gradul 3acentuat,sotul a decedat fiind in pensie de boala pot primi pensie de vaduva? tinind cont ca pensia mea este destul de mica .Va multumesc.

mirabela spunea...

ebuna seara!Tatal meu a murit anul trecut,respectiv 2011,pensionat la limita de varsta si vechime in campul muncii...mama mea este nascuta in 08.08.1962,au fost casatoriti timp de 32 de ani....la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas??va multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Mama are 52 ani nu este pensionata,poate beneficia de pensie de urmas,tata a decedat in 2007,fiind bolnav de cancer,au fost casatoriti 30ani consecutiv,mentionez ca tata nu a apucat sa se pensioneze
va mulumesc!

Mariana spunea...

SMama are 50 de ani, tata este decedat din anul 2001, fiind bonlav de cancer, au fost casatoriti 14 ani, mama cand ar putea avea dreptul la pensie de urmas, mentionez ca tata a apucat sa ia cateva luni pensie pe caz de boala. Astept raspuns, va multumesc!

Anonim spunea...

mama mea are 57 de ani , nu are nici-un venit tatal meu a decedat luna aceasta noiembrie 2012 sunt casatoriti de 30 de ani insa tatal meu nea parasit cand eram la 10 ani si suntem 4 surori mama ne-a crescut singura nu a lucrat cu carte de munca nicaieri ca nu a avut unde . vreau sa stiu daca poate beneficia de pensie de urmas . tatal meu care ma cautat acum dupa 20 de ani lucra cu carte de munca pe vun remorcher asa a lucrat toata viata pe apa , avea vechime la cartea de munca de vreo 30 de ani . vreau sa sti daca mama mea poate beneficia de pensie de urmas la varsta de 60 de ani am inteles astept raspuns multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 19 noiembrie 2012
Va rugam reveniti cu un mesaj pe adresa de email desprepensii@gmail.com cu data exacta a nasterii mamei dvs.

In principiu, are dreptul la pensie, dar varstele de pensionare sunt esalonate pentru femei pana in anul 2030.

Anonim spunea...

Buna ziua. Tatal meu decedat in 20.12.2010 a fost pensionar militar. Mama mea a facut cerere pentru acordarea pensiei de urmas, insa i s-a comunicat ca va beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv 60 de ani. Mentionez ca mama mea este beneficiara unei pensii anticipate, are vechime in munca mult mai mare de 30 de ani si va implini 60 de ani in 21.02.2015. Este adevarat ca poate fi pensionata pentru limita de varsta la 58 de ani si 9 luni? Daca da, in baza carui temei legal? Va multumesc!

Anonim spunea...

buna ziua ! nu stiu sa intru pe adresa care mi-ati dato . mama este nascuta pe 22.02.1955 deci are 57 de ani si 9 luni. tatal meu acum decedat a fost ingropat la parinti de o sora in tulcea iar toate actele sunt la sora lui iar noi suntem din fetesti ialomita .insa mentionez ca nu sunt divortati mama fiind si acum pe numele lui . noi suntem mari acum [4 fete ]cea mica avand 26ani si cea mare 30 doua suntem casatorite si doua pe numele lui .as vrea sa stiu daca poate beneficia de pensie de urmas ,insa nu stiu cum o sa facem cu actele ca inca nu stim daca o sa nule dea.astept raspuns urgent . multumesc frumos pt ca mi-ati ascultat si primul mesaj.

Tatiana spunea...

Mama este nascuta pe 21 03 1959,nu are nici un venit,tata a decedat pe 04 03 2009 si inca lucra.Cand poate beneficia mama de pensie de urmas sau pana atunci de o pensie sociala ceva si care sunt procedurile?Va multumesc anticipat!

Anonim spunea...

buna ziua socru meu a decedat avea pensie pe caz de boala soacra mea vrea sa ia pensie de urmas pe urma lui soacra are 56 de ani socru a murit acum 3 ani va rog ajutatima va multumesc

gabriela spunea...

Pot primi pensie de urmas dupa tata in conditiile in care parintii au divortat eu ramanand in custodia mamei?

Anonim spunea...

Buna ziua,
Mama nascuta in luna mai 1952 iar tatal decedat 15-12-1979 casatoriti din 1970 si acum tot pe acelasi nume al sotului decedat. A primit pensie de urmas cativa ani (nu stiu exact cati) apoi i-a fost sistata. Vechime in campul munci are mai putin de 10 ani la CAP. In prezent nu beneficiiaza de nici un venit.
Poate beneficia de pensie de urmas sau CAP sau ce poate face?
O zi placuta

Unknown spunea...

MA NUMESC MARILENA
TATAL MEU A DECEDAT PE DATA DE 16.12.2007.
MAMA ESTE NASCUTA PE 10.03.1954 SI ARE 3 COPII.LA CE DATA POATE OBTINE PENSIE DE URMAS?SE IA IN CONSIDERARE SI FAPTUL CA ARE 3 COPII?
VA MULTUMESC!

Unknown spunea...

MARILENA
TATAL MEU A DECEDAT LA DATA DE 16.12.2007.
MAMA ESTE NASCUTA PE 10.03.1954 SI ARE 3 COPII. LA CE DATA POATE OBTINE PENSIE DE URMAS?SE IA IN CONSIDERARE SI FAPTUL CA ARE 3 COPII?
VA MULTUMESC!

Anonim spunea...

buna ziua as dori sa stiu la ce varsta iasa mama la pensie de urmas deoarece tata a murit acum 6 ani iar mama sa nascut pe 29 iulie 1956

Anonim spunea...

TATAL MEU A DECEDAT IN IAN 2008, ERA PENSIONAT PE CAZ DE BOALA. MAMA MEA E NASCUTA IN AUG 1960. VREA SA SE PENSIONEZE PE CAZ DE BOALA DAR EA NU ARE ANII DE MUNCA NECESARI. IN ACESTE CONDITII POATE LUA PENSIE DE URMAS PE CAZ DE BOALA?

Specialist Pensii spunea...

@ Anonim 12 aprilie 2013

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii
- pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. In cazul mamei dvs., varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 10 luni (iunie 2022);
- indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an. În acest caz, expertizarea, revizuirea medicală periodică, precum şi obligaţia de a urma programele recuperatorii, se fac conform reglementărilor prevăzute pentru pensia de invaliditate.
Încadrarea într-un grad de invaliditate a soţului supravieţuitor se poate face numai până la vârsta standard de pensionare de către medicul expert al asigurărilor sociale.

Nu are importanta stagiul de cotizare realizat de pensionarul de urmas.

Cu bine,
Specialist pensii.

Anonim spunea...

Buna ziua,mama(casnica) nascuta in 1958, tata(pensionar militar)decedat in 2012, are mama drept la pensie de urmas? Multumesc mult.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 17 aprilie 2013

Nu are dreptul la pensie de urmas, intrucat femeile care sunt nascute in anul 1958 au dreptul la pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, care este situata intre 61 de ani (pentru persoanele nascute in ianuarie 1958) si 61 de ani si 3 luni (pentru persoanele nascute in decembrie 1958).
Pentru informatii suplimentare, v-am scris un mesaj pe adresa de email furnizata.

Cu bine,
Specialist pensii.

Anonim spunea...

Buna ziua,spuneti-miva rog daca tata a decedatin 2012 avea 64 DE ANI IMPLINITI era inca in campul muncii in concediu medical suferind de o boala incurabila.
Intrebarea mea ar fi va rog daca mama car are 58 ani este pensionata pe caz de boala,poate beneficia de pensie de urmas si de pnsie de vaduva,specific si faptul ca pana in 1990 a lucrat in tara si din 1990 pana in 2000 in Austria avand in tara lucrati peste 30 ani +cei din Austria .

Multumesc anticipat

Unknown spunea...

Buna ziua!
Mama este nascuta in 1954,tata a decedat in 2001,a fost veteran de razboi si au peste 15 ani de casnicie.Mama primeste la ora actuala o pensie de 120 RON.As dori sa stiu ,daca mai are dreptul la pensie de urmas,si as dori sa stiu varsta de pensionare,si daca se poate actele necesare pentru dosar.Mentionez ca tata a fost decorat cu "Steaua Romaniei",si cu "Brevet militar",dat de catre fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.Va multumesc anticipat!

Unknown spunea...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni, la 47 de ani, iar mama a ramas fara niciun venit. Va rog sa-mi spuneti daca mama va avea vreun drept de pensie de urmas la batranete. Am aflat zilele acestea ca ar fi beneficiat de o pensia timp de 6 luni, dar cum nu am stiut atunci...Pensia aceasta de 6 luni ar fi inlocuit o pensie permanenta la batranete? Mentionez ca parintii mei au avut o casnicie de 24 de ani.
Va multumesc!

Unknown spunea...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni, la 47 de ani, iar mama a ramas fara niciun venit. Va rog sa-mi spuneti daca mama va avea vreun drept de pensie de urmas la batranete. Am aflat zilele acestea ca ar fi beneficiat de o pensia timp de 6 luni, dar cum nu am stiut atunci...Pensia aceasta de 6 luni ar fi inlocuit o pensie permanenta la batranete? Mentionez ca parintii mei au avut o casnicie de 24 de ani.
Va multumesc!

Unknown spunea...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni, la 47 de ani, iar mama a ramas fara niciun venit. Va rog sa-mi spuneti daca mama va avea vreun drept de pensie de urmas la batranete. Am aflat zilele acestea ca ar fi beneficiat de o pensia timp de 6 luni, dar cum nu am stiut atunci...Pensia aceasta de 6 luni ar fi inlocuit o pensie permanenta la batranete? Mentionez ca parintii mei au avut o casnicie de 24 de ani.
Va multumesc!

Unknown spunea...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni, la 47 de ani, iar mama a ramas fara niciun venit. Va rog sa-mi spuneti daca mama va avea vreun drept de pensie de urmas la batranete. Am aflat zilele acestea ca ar fi beneficiat de o pensia timp de 6 luni, dar cum nu am stiut atunci...Pensia aceasta de 6 luni ar fi inlocuit o pensie permanenta la batranete? Mentionez ca parintii mei au avut o casnicie de 24 de ani.
Va multumesc!