Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 ianuarie 2010

Pensie de urmas-60 de ani

Intrebare:

“Buna ziua!
Am o intrebare referitoare la situatia mamei mele. Tatal meu a decedat acum 3 ani la varsta de 58 de ani. Avea pensie de invaliditate de gradul 2. La ora actuala mama mea are 55 de ani si nu are nici un fel de venit. Au 33 de ani de casnicie.
I s a spus ca pana la varsta de 60 de ani nu poate beneficia de nici o pensie de urmas. Ma adresez dumneavoastra in speranta ca imi pute ti da un raspus la aceasta problema.
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani.
Intrucat mama dvs. nu are inca varsta standard de pensionare, nu poate beneficia de pensie de urmas in conditiile articolului mentionat mai sus.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: