Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 ianuarie 2010

Optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua.Mama mea are o pensie proprie (de la CAP)de circa 360 Ron.Tata a decedat de curind,dar avea pensie de circa 550 Ron.Exista vreo posibilitate ca mama sa primeasca pensia pe care a avut-o tata cu conditia sa renunte la pensia ei?Daca da,care ar fi posibilitatile?Mentionez ca mama face anul asta 70 de ani si au fost casatoriti impreuna 50 de ani!Va multumesc!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
Prin urmare, in cazul mamei dvs., optiunea la pensia de urmas nu este favorabila, intrucat pensia in plata de agricultor de 360 lei este mai mare decat pensia de urmas (respectiv 50% din pensia tatalul decedat, jumatate din 550 lei).

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

buna ce drepturi are mama avind o pensie de cap.360ron ,iar tata a decedat acum de curind si avea o pensie de cap.la fel mai are dreptul la jumatate din pensia lui .

Specialist pensii spunea...

Buna ziua,
Are dreptul la jumatate din pensia sotului, cu conditia renuntarii la pensia proprie.
Amanunte mai pe larg puteti gasi chiar in raspunsul de mai sus.
Cu bine,