Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 ianuarie 2010

Perioade asimilate - pensia de invaliditate

Intrebare:

“ziua buna, va rog sa ma lamuriti si pe mine :
am 42 de ani si am depus dosarul de pensionare pe caz de boala as vrea sa stiu daca :
1. facultatea terminata la zi si absolvita la varta de 25 de ani se ia in calcul la pensia de boala
2 . daca se ia in calcul grupele de munca , specific ca am 10 ani lucrati in grupa I de munca
3. daca perioada de somaj se ia in calcul ca vechime in munca
4. daca perioada satisfacerii stadiului militar se considera ani cotizati
Va multumesc anticipat, cu respect, ing. C.D.”

Raspuns:

Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei de invaliditate, se au in vedere perioadele asimilate, asa cum sunt ele precizate la art. 38 din Legea nr. 19/2000, respectiv:

-cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora. Dovada acestor cursuri se face cu diploma si foaia matricola (pe care sa fie inscrise toate conditiile pentru luarea in calcul: absolvirea, cursuri de zi, perioada desfasurarii cursurilor) sau cu o adeverinta eliberata de universitatea absolvita:
-serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
De asemenea, la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia de invaliditate se iau in calcul perioadele cat o persoana a desfasurat activitatea in grupa superioara de munca (respectiv 10 ani in grupa I de munca, in cazul dvs.), precum si perioada cat o persoana a beneficiat de ajutor de somaj.
Aceste perioade trebuie dovedite cu carnetul de munca si/sau adeverinte eliberate conform Ordinului nr. 590/2008, in cazul grupelor de munca, de catre unitatea angajatoare sau de catre Agentia de Ocupare a Fortei de munca, in cazul somajului.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

emilian spunea...

sunt nascut la data de 01 04 1950. din o1 o4 2005 sunt in pensie de invaliditate si in decizia de pensionare se specifica : STAGIU COMPLET CF LEGII 19/2000 35 ANI. TOTAL STAGIU REALIZAT 36 ANI 0 LUNI SI 18 ZILE (din care 4ani si 3 luni stagiu pt grupa a doua , 17 ani si 10 luni in gr 2-a ,12 ani 3 luni si 17 zile conditii normale , 1 an 4 luni si 12 zile -armata ,si 3 luni si 19 zile stagiu asimilat (alte drepturi de asig.sociale -am lucrat o perioada de 3 luni cu contract pe durata determinata.. )cf art 42 din legea 19/2000 pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni ??? deci la 61 ani si 6 luni... pensie anticipata partial mai pot solicita si cand ?? va multumesc !

Specialist pensii spunea...

Buna ziua,
Intr-adevar, conform datelor prezentate de dvs., cei 17 ani si 10 luni determina o reducere a varstei standard de pensionare de 3 ani si 6 luni, prin urmare, puteti solicita trecerea din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor pentru limita de varsta.
De asemenea, precizam ca, potrivit prevederilor legale, nu exista posibilitatea de trecere din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati partiali.
Cu bine,