Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 ianuarie 2010

Ce randamente au obtinut fondurile de pensii private in anul 2009

Fondurile de pensii private din Romania au obtinut in cursul anului de criza 2009 randamente investitionale atractive pentru toti cei 5 milioane de participanti la sistem. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in anul 2009 un randament mediu de 17,7% (fata de 11,5% in 2008), in timp ce fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 15,9% (fata de 2,7% in 2008). Pentru comparatie, in cursul anului 2009 titlurile de stat au produs pentru investitori randamente de 10%-11%, dobanzile medii la depozitele bancare au fost intre 12%-13%, iar inflatia estimata pentru sfarsitul anului 2009 este de 4%-5%.

Pe Pilonul II, performantele fondurilor s-au situat intre 10,2% si 19,4%, iar pe pilonul III performantele au fost intre 7,6% si 23,2%. Randamentele fondurilor de pensii au diferit in functie de profilul de risc asumat de fiecare fond si de structura de investire a portofoliului. Precizare: Datele privind performantele individuale ale fondurilor de pensii sunt prezentate cu titlu informativ. APAPR nu prezinta si nu incurajeaza prezentarea comparatiilor intre performantele individuale ale fondurilor de pensii private pe orizonturi reduse de timp (de exemplu, un singur an). In schimb, informatia cea mai relevanta pentru analizarea rezultatului industriei este randamentul mediu obtinut de toate fondurile de pensii de acelasi tip (Pilonul II sau Pilonul III) pe o perioada mai lunga de timp, si nu compararea performantelor intre fonduri pe perioade reduse de timp. De aceea, fondurile de pensii sunt prezentate alaturat in ordine descrescatoare dupa dimensiunea activelor nete administrate, si nu ordonate dupa criteriul randamentului pe 2009.

„Rezultatele investitionale pe anul 2009 arata ca administratorii fondurilor de pensii au reusit sa obtina echilibrul fragil intre performanta si siguranta. In pensiile private este important ca fondurile de pensii sa sporeasca valoarea economiilor participantilor in conditii de risc cat mai redus, adica atingerea unui raport optim intre risc si randament. Din aceasta perspectiva, cu atat mai mult performantele reusite in 2009 sunt remarcabile, fiind obtinute intr-un an de criza profunda pe pietele financiare globale. Suntem o industrie financiara cu o pronuntata nota de responsabilitate sociala, iar rezultatele pe 2009 sunt o buna carte de vizita pentru piata fondurilor de pensii private”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, datele publicate astazi.

In 2008, adica in anul lansarii, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) obtinusera un randament mediu de 7% (pe o perioada de 7 luni si 10 zile, adica 11,5% anualizat), iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) obtinusera un randament mediu de 2,7%.

Niciun comentariu: