Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 ianuarie 2010

Pensie anticipata partiala-acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Sunt nascut pe 21.03.1950 (sex masculin) si am cotizat 37 ani si 2 luni.
Pot beneficia de pensie anticipata? Daca da, cand trebuie sa depun dosarul in vederea obtinerii pensiei anticipata si ce acte sunt necesare?
Va multumesc”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascut la data de 21 martie 1950, varsta standard de pensionare fiind 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (21 martie 2010).
Dosarul de pensie se depune numai dupa indeplinirea conditiilor de pensionare, respectiv dupa data de 21 martie 2010, in termen de 90 de zile pentru a beneficia de pensie cu data de 21 martie.
Mentionam, de asemenea, ca nu puteti beneficia de pensie anticipata, fara diminuare, pentru care era necesar un stagiu de cotizare realizat de 45 de ani.
Actele necesare pentru inscrierea la pensie anticipata partiala sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mama mea este nascuta in 1955 sept 16 si pe 1 august 2012 implineste 40 de ani vechime in munca. As dori sa stiu la care pensie poata sa iasa la anticipata sau anticipata partiala fara a fi penalizat sau diminuat pensia.
va multumesc anticipat!