Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 aprilie 2010

Pensie anticipata partiala-profesor

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma intereseaza care ar fi conditiile pentru a iesi anticipat la pensie pentru cazul unui barbat in varsta de 59 ani, profesor titular grad I, cu 35 de ani vechime impliniti in acest an, fara a calcula faculatea in cei 35(deci s-ar mai adauga 5 ani e vechime de acolo) si daca se poate sa iasa anticipat.
Ma intereseaza cu cat ar scadea pensia comparativ cu cazul in care ar iesi in mod normal la pensie, eventual daca se poate sa imi spuneti si punctajul final estimativ.
Va multumesc si astept cu interes un raspuns de la dvs.
O zi buna!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca domnul in cauza este nascut in anul 1951 (are 59 de ani, dupa spusele dvs.), varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa se pensioneze conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 65 de ani, respectiv de la varsta de 62 de ani - 2013–, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate partiale, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.”
Intrucat persoana in cauza a realizat un stagiu de cotizare (35 ani), egal cu stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (2011).
In ceea ce priveste cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, diminuarea neaplicandu-se pentru numărul de luni cu care se reduce vârsta standard de pensionare in baza unei legi speciale, cum ar fi Legea nr. 128/1997, mentionata mai sus.

Daca stagiul mentionat de dvs.-35 de ani si 4 luni, atunci diminuarea ar fi in jur de 12 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare realizat 35 ani
-diminuare cu 0,50% pe luna de anticipare
-inscrierea la pensie anticipata partiala sa presupunem ca este la implinirea varstei de 60 de ani-24 luni pana la data la care poate solicita pensie pentru limita de varsta conform Legii nr. 127/1998.
-0,50% x 24 de luni = 12 %.
De asemenea, precizam ca, in urma inscrierii la pensie anticipata partiala, nu se poate solicita pensie pentru limita de varsta decat la varsta standard de pensionare, respectiv la 65 de ani, nu si la varsta standard redusa cu 3 ani conform Legii nr. 128/1997.

Cu privire la punctajul final, acest calcul este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: