Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 aprilie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa I, II de munca si conditii speciale

Intrebare:

“Ma numesc A.N. si doresc sa aflu cind pot iesi la pensie. Sunt nascut la data de 2.10.1953 si am lucrat 11 ani in grupa I , 5 ani in grupa II si 9 ani in conditii speciale. Am o vechime de 39 ani si 7 luni in total.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 16 de ani (11 ani, in grupa I de munca si 5 ani in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 61 de ani si 6 luni-02.04.2015.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 11 ani lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

c. De asemenea, mai exista posibilitatea de reducere a varstei standard de pensionare prevazuta in art. 46 din Legea nr. 19/2000, respectiv “asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în condiţii deosebite, cât şi în condiţii speciale de muncă beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare,corespunzătoare fiecărei situaţii, fără ca această reducere să depăşească 12 ani.”
Astfel, conform anexei nr. 4 beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu total 6 ani si 6 luni, respectiv: 3 ani (pentru cei 9 ani de conditii speciale realizati dupa 2001) si 3 ani si 6 luni (pentru cei 16 ani de grupa superioara de munca conform legislatiei anterioare).
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. c, respectiv data inscrierii la pensie va fi 02.04.2012, cand veti implini varsta de 58 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: