Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 aprilie 2010

Incheiere contract de asigurare

Intrebare:

“Buna ziua,

Ma numesc Roxana, am 28 ani si am cetatenie romana.
Am o intrebare si v-as fi profund recunoascatoare daca mi-ati putea oferi un raspuns la intrebarea mea si anume:
- pot incheia un contract cu casa de pensii prin care sa cotizez pentru asigurarea mea in conditiile in care nu voi mai fi salariata si imi voi schimba domiciliul din Romania in Germania?

In prezent sunt salariata, insa urmeaza sa demisionez intrucat ma voi muta in Germania. Pentru o perioada in care urmeaza niste studii si cursuri, nu voi mai fi angajata, insa doresc ca timpul acesta sa nu fie pierdut si sa cotizez din economiile proprii.
Daca raspunsul este pozitiv, va rog sa ma indrumati pentru a sti ce formalitati trebuiesc incheiate in acest sens.

Va multumesc si va doresc numai bine!”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul dvs.

De asemenea, conform dispozitiilor legale, asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Prin urmare, in situatia in care dvs. face dovada domiciliului sau resedintei in Romania (prin buletin/carte de identitate sau pasaport), puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, iar actele necesare sunt:
-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.


Contributia de asigurari sociale se plateste pana la sfarsitul lunii pentru luna in curs, in caz contrar calculandu-se majorari pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, pana la data platii inclusiv.


Incepand cu 1 martie 2009 cota de contributie de asigurari sociale stabilita este de 31,3% (venitul asigurat pornind de la 1 leu RON pana la orice suma stabilita de dvs.) si se plateste la casieria casei de pensii sau cu ordin de plata sau dispozitie plata/incasare tip CAS la trezoreriile judetene in contul deschis pe seama casei de pensii.

Cu bine,
Specialist pensii

Un comentariu:

dragotoiu eugeniu spunea...

am fost pensionat in 2005 medicaliar in 2009 in luna aprilie la limita de varsta:intrebare:-am beneficiat de marire pt grupa I de munca,am 12 ani gr I