Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 aprilie 2010

Procent acordare pensie de urmas - pensie sociala minima

Intrebare:

“Buna ziua! Ma numesc S.F. si in urma cu aproximativ 3 luni tatal meu a decedata,mai am 2 frati mai mici si cu totii suntem studenti,cu varsta pana in 26 de ani.Am depus dosar pentru pensie de urmas,iar azi am primit decizia cf careia urmeaza sa primim fiecare cate 170 ron.Mentionez ca pensia tatalui meu era de 450 ron.Eu am mai intrebat pe un site de specialitate si mi s-a raspuns ,asta acum 2 luni,ca FIECARE din noi va primi 100% din pensia tatalui meu.Va rog din suflet sa ma lamuriti daca este corect,daca nu cumva s-a facut vreo gresala pt ca nu mai inteleg.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 71 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:

a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
Cu alte cuvinte, in cazul in care sunt 3 sau mai multi urmasi, nu fiecare urmas indreptatit la pensie va beneficia de 100% din pensia tatalui decedat, ci totalul drepturilor de pensie pentru toti urmasii va fi de 100% din pensia aferenta sustinatorului decedat.
De asemenea, precizam ca in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, respectiv art. 1 alin. (3) din acest act normativ prevede ca “Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începând cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începând cu data de 1 octombrie 2009.”
Conform art. 2 alin. (4) din acelasi act normativ, “În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată, calculată potrivit prevederilor alin. (2), se acordă fiecărui urmaş în parte.”
Prin urmare, fiecare urmas va primi drepturi de pensie, drepturi proportionale conform procentului din Legea nr. 19/2000 care nu pot fi mai mici decat pensia minima garantata de 350 lei RON, in vigoare la aceasta data. Aceste drepturi nu sunt inscrise pe decizia de pensie, ci direct pe cuponul de plata pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: