Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 aprilie 2010

Pensie anticipata partiala - termenul de depunere conform Legii nr. 49/2010

Intrebare:

“Buna ziua,Sunt nascuta in aprilie 1955 si lucrez din septembrie 1974 pana in prezent. Doresc sa stiu cand ma pot pensiona anticipat partial, procentul de diminuare, si daca dosarul de pensie se poate intocmi si introduce la CJP, dupa expirarea celor 90 de zile de la data implinirii conditiilor de pensionare anticipata partial.Multumesc si numai bine va doresc !”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in luna aprilie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna aprilie 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare (1974-2010, 35 de ani si 7 luni), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (aprilie 2010).
Cu privire la data de la care puteti depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2010. De asemenea, precizam si termenele de depunere a dosarelor de pensie anticipata partiala:
-conform art. 83 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, drepturile de pensie anticipata partiala se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare (aprilie 2010, in cazul dvs.), daca cererea a fost depusa in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat (respectiv data incetarii contractului individual de munca).
-in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului de 30 de zile anterioare indeplinirii conditiilor, deci dupa data indeplinirii conditiilor, drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.
In noua formulare a Legii pensiilor, termenul de 90 de zile mentionat de dvs. nu mai exista.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: