Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 aprilie 2010

Pensie comunitara Italia

Intrebare:

„Buna ziua,
Va rog mult daca este posibil sa ma ajutati cu raspunsul la niste intrabari legate de situatia mea,pentru ca in baza la informatiile pe care le pot avea o sa stiu cum sa actionez in continuare .
Va dau urmatoarele date despre mine .
Ma numesc T.A. si sint nascuta in 1.08.1952.
Locuiesc in Italia din 1999.
Am lucrat in Romania ca tehnician constructor in biroul de personal la diverse firme: trustul de constructii,directia de drumuri si poduri,fabrica de prefabricate.
Vachime totala pe cartea de munca 24 ani 8 luni 12 zile.
Am nascut si crescut 3 copii.
Di anul 2000 am inceput sa lucrez asigurata ca si Colaboratoare domestica in Italia doar cu 9 ore pe saptamina. Dupa numarul de saptamini acumulate pina la sfirsitul lui martie 2010 rezulta o vechime de 3 ani 10 luni.
Intrebari:
1) Pot sa imi fac cerere de pensie ?
2) Indeplinesc condittle ?
3) Unde trebuie sa depun dosarul? in care tara
4) Ce acte trebuie sa scot de la IMPS Italia.
5) Pot obtin pensie anticipata partiala in Romania.
6) Trabuie sa depun personal dosarul in Romania?

In asteptarea unui raspuns din partea dumneavoastra
Va multumesc anticipat.

Raspuns:

In Romania, pentru a obtine pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii: sa aveti împlinita varsta de cel putin 54 ani si 2 luni si sa fi realizat un stagiu de cotizare de cel putin 28 ani si 4 luni.

Astfel, daca ati realizat în Romania si in Italia un stagiu de cotizare de cel putin 28 ani si 4 luni, va puteti adresa casei teritoriale de pensii la care sunteti asigurata în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Italia, pentru a completa formularul E202 intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”. Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României.


Aceste documente pot fi: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, etc.


Dupa completarea acestor formulare, casa de pensii din Italia, careia v-ati adresat, transmite aceste formulare casei de pensii competente din România, pentru a solutiona cererea dvs.

Un comentariu:

Patronato INAS-CISL Romania spunea...

STIMATA DOAMNA, PENTRU CEREREA DE PENSIE ITALIA-ROMANIA, MERGETI IN ITALIA LA UNUL DIN BIROURILE "PATRONATO INAS-CISL" SI PENTRU INTREBARI SUPLIMENTARE SPUNETI SA CONTACTEZE BIROUL DIN ROMANIA, SAU SUNATI-MA LA 004-021-3105011, Alina Mateescu