Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2010

Procent acordare pensie de urmas

Intrebare:

“Stimate domnule Stefan Ene,
Am nevoie de un raspuns pertinent din partea unui specialist in problemele legate de pensii. Mama mea a fost casatorita cu tata timp de 30 de ani. In momentul in care acesta a decedat, a lasat 3 urmasi care au beneficiat de pensia dumnealui. Intre timp a iesit si mama la pensie, insa aceasta este de trei ori mai mica decat cea a tatalui meu. Intrebarea mea este daca ar putea renunta la pensia ei pentru a opta pentru cea a sotului decedat si care ar fi procentul de care va beneficia in conditiile in care acum doar 2 copii mai beneficiaza de pensia de urmas?
Am citit procedura de stabilire a pensiilor si precizau ca sotul supravietuitor va beneficia pe durata vietii de pensia de urmas, daca cei doi au avut o casnicie care a durat mai bine de 15 ani.
As vrea sa inteleg daca mama va beneficia de pensia tatalui meu in procent de 100% ca urmare a precizarilor de mai sus.
Va doresc o zi excelenta!
Cu stima,”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act normativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
Prin urmare, in cazul mamei dvs., daca se inscrie la pensie de urmas alaturi de inca doi copii, cuantumul pensiei de urmas va fi de 100% din pensia tatalui decedat, conform art. 71 alin. 2 lit. c, mai susmentionat.
Cu alte cuvinte, ea nu va mai beneficia de inca 100% din pensia tatalui decedat, ci doar de diferenta dintre 75%, cat incaseaza in acest moment cei doi copii aflati in pensie, si 100%, cat este procentul de acordare a pensiei de urmas pentru 3 sau mai multi urmasi. In situatia in care unul din urmasi nu mai indeplineste conditiile de acordare a pensiei (cum ar fi cazul in care a terminat studiile), procentul se diminueaza la 75% sau 50%, in functie de numarul de urmasi ramasi in pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara . Am si eu o intrebare pt dvs . Tatal meu a murit de curind , mama poate beneficia de pensie de urmas ea are o pensie de 500 ron , eu ma aproprii de 40ani am un baiat minor de 6 ani,
tata avea pensie de 1100 ron.
Intrebarea e cine va beneficia de pensia de urmas mama sau fiul meu ? Am depus dosarul imediat dupa inmormintare nu avem inca nici o veste de la casa de pensii. multumesc frumos . Daca puteti lasa ti mi rasp dvs pe e mail valentinacazacu72@yahoo.com

O seara frumosa.

Anonim spunea...

Buna seara . Am si eu o intrebare pt dvs . Tatal meu a murit de curind , mama poate beneficia de pensie de urmas ea are o pensie de 500 ron , eu ma aproprii de 40ani am un baiat minor de 6 ani,
tata avea pensie de 1100 ron.
Intrebarea e cine va beneficia de pensia de urmas mama sau fiul meu ? Am depus dosarul imediat dupa inmormintare nu avem inca nici o veste de la casa de pensii. multumesc frumos . Daca puteti lasa ti mi rasp dvs pe e mail valentinacazacu72@yahoo.com

O seara frumosa.

Specialist Pensii spunea...

Beneficiaza de pensia de urmas sotia supravietuitoare si copiii persoanei decedate, in conditiile legii, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile de acordare a unei pensii.
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., numai mama dvs. va beneficia de pensie de urmas.
Procentul de acordare a pensiei de urmas este de 50% din pensia persoanei decedate, cu exceptia cazului in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, caz in care pensia se diminueaza corespunzator.

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare dupa legea veche puteam sa ies la pensie de urmas militara la 55 de ani momentan am 54 ati sotul a decedat in 2006 fiind pensionar MAI acum cu noua lege la ce varsta pot iesi la pensie va multumesc anticipat

Specialist Pensii spunea...

Nu a aparut inca o noua lege care sa modifice prevederea varstei de 55 de ani pentru inscrierea la pensie de urmas militara pentru sotia supravietuitoare.

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare in urma legi164/2000 csadrele militare ieseau la pensie la 55 ani in lege se specifica ca sotul supravietuitor poate obtine pensia de urmas la 55 ani acum in urma legi 263 /2010am inteles ca din 1015intra in vigoare legea in care cadrele militare ies la pensie la 60 de ani pana atuncise adauga 3 luni la an pana in 2015 puteti sami spuneti la ce varsta pot obtine pensie de urmas actualmente am 54 an si 4luni va multumesc specific sotul meu a decedat fiind pensionar al M A I PENSIE LA LIMITA DE VARSTA

Anonim spunea...

buna ziua asa avea o intrebare ne raspunde cineva la comentari sau ne pierdem timpul asteptand? va multumesc

Anonim spunea...

Buna seara,
Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2000 in urma decesului tatalui meu, moment in care incasa o pensie pe caz de boala. In timp a realizat ca alegerea nu a fost buna deoarece pensia de urmas nu s-a mai majorat deloc iar revizuirea medicala anuala pentru dosar a facut-o in fiecare an.
Intrebarea mea este acum cand va implini 55 ani in 08.2011 poate iesi la pensie sau poate opta atunci sau chiar mai devreme pentru pensia pe caz de boala?

Adrian spunea...

Buna ziua,
As avea nevoie de niste sfaturi,ce ar trebui sa fac si unde ar trebui sa merg.Tatal iubitei mele a decedat pe data de 29 ian 2009 intr-un accident de munca in Austria.Acesta nu lucra cu forme legale,deoarece administratorul,seful,patronul firmei sau nu stiu cum sa-l numesc era fratele sau si din cauze stiute numai de el nu ia facut acte.Din cauza aceasta familia nu a primit nici un ajutor din partea nimanui iar ei au suportat toate cheltuielile(cu o mica parte de bani primiti si de la fratele decedatului,mentionez ca a disparut pt a nu fi tras la raspundere)Tatal inainte de a pleca in Austira a lucrat la ocolul silvic cu carte de munca.In acel an am incercat sa ii scoatem cartea de munca pt a depune actele de pensie de urmas.Insa am fost refuzati de cei de acolo pe motiv ca,decedatul avea datorii in valoare de 2000 lei.Fara carte de munca nu poti depune dosarul.au trecut deja 2 ani si nu sa rezolvat nimic.Va rog daca puteti sa imi spuneti ce as putea sa fac,unde sa merg cu cine sa vorbesc?Mentionez ca e vorba de un baiat care este in clasa a 9 a iar fata este in anul 2 de facultate,mama este plecate in strainatate pt a putea sa-i tina la scoala,deci este foarte greu.Sunt sanse sa primeasca pensie pe cei 2 ani pierduti,sau macar sa primeasca pensie pe durata scolii?
Va rog sa ma scuzati cu atatea intrebari,dar nu avem raspuns de la absolut nimeni din cauza acelei datorii fata de ocolul silvic:(
Multumesc anticipat

nelutu2007 spunea...

Va salut.Am o intrebare pt. dvs.Tatal meu a murit acum 8 ani intr-un accident de munca si nu avea inca varsta de pensie , avea varsta de 58 de ani cand a decedat.Mama mea a iesit de luna aceasta la pensie la limita de varsta cu o pensie de 237 ron si vreau sa stiu daca poate sa obtina pensie de urmas de pe urma tatalui cu toate ca nu era pensionar cand a decedat si ce acte ar trebui sa am pentru pensie de urmas pentru mama mea.avand in vedere ca tata a avut functii de conducere (sef de ferma zootehnie, piscicola s-au director de abator)va multumesc mult.