Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2010

Pensie de urmas militara

Intrebare:

“ Buna ziua,
am si eu urmatoarele neclaritati in legatura cu pensia de urmas MApN, poate ma puteti lamuri dvs.
Sunt pensionara pe caz de boala gr. II si as dori sa stiu daca dupa decesul sotului (pensionar MApN), pot trece la pensie de urmas, dar in acelasi timp sa raman si cu pensia mea de boala.

Va multumesc,”

Raspuns:

Conform art. 37 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 39, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu pe economie.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Prin urmare, puteti beneficia de pensie de urmas din sistemul militar la implinirea varstei de 55 de ani.
De asemenea, acordarea pensiei militare de urmas presupune suspendarea pensiei proprii de invaliditate, in cazul dvs.
Cu bine,
Specialist pensii.

6 comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare as vrea sa stiu daca in urma crizei sa modificat ceva la pensia de urmas militara va multumesc

Anonim spunea...

buna ziua am si eu o intrebare as vrea sa stiu daca in urma crizei sa modificat ceva la pensia de urmas militara va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Pana in acest moment, nu exista nicio modificare in privinta pensiilor militare de urmas.
In momentul cand vor aparea noi acte normative, le vom publica pe blog.

Anonim spunea...

Am o nelamurire .... eu sunt fiul care primeste pensia si vroiam sa stiu daca pe langa pensie pot sa lucrez...si aici ma refer la orice fel de contract... colaborare ...etc. Vroiam sa imi spuneti daca se poate sau nu. Si daca da in ce conditii.

Anonim spunea...

buna ziua am 54 de ani si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pensie militara de urmas?daca nu la ce varsta?
sotul meu a fost ofiter in mapn si a decedat in 2008.

Anonim spunea...

am 51 ani pot sa beneficiez de pensie de urmas mapn daca nu la ce virsta