Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 aprilie 2010

Persoana cu handicap mediu-conditii inscriere la pensie

Intrebare:

„Va rog sa ma ajutati cu o intrebare este vb de mama mea care are 50 de ani , implineste in vara este incadrata in munca din data de 07.05.1982 cu grad de handicap si anume gradul 3 mediu , va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti exact cand ar putea iesi la pensie pe acest grad. Multumesc!!”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, mama dvs. beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere varsta mamei dvs., respectiv 50 de ani, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, se va putea inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat stagiul complet de cotizare (respectiv 30 de ani).
In lipsa indeplinirii acestor conditii se va putea inscrie la pensie doar la varsta standard de pensionare, respectiv 60 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: