Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 aprilie 2010

Informatii pensie comunitara Italia

Intrebare:

„Buna ziua! As avea de pus trei intrebari. Prima: sunt deja pensionata dar nu am stagiu complet (21 de ani in grupa I), in cazul in care eu am lucrat timp de 10 ani in Italia cu acte in regula dupa noua legislatie (daca aduc de la INPS acte doveditoare) ma ajuta cu ceva la calcularea punctajului pentru pensie? Daca, da, ce acte trebuie imi sunt necesare de la INPS? A doua :in cazul in care anii din Italia nu ma ajuta la majorarea pensiei as putea sa platesc la un fond de pensii ca sa imi completez stagiu? A treia: in cazul in care in Romania sunt la pensie pot lucra in continuare in Italia cu acte in regula fara sa fie probleme din punct de vedere legistic? Multumesc anticipat!”

Raspuns:

Persoanele care au desfăşurat, respectiv desfăşoară activităţi profesionale în alte state membre pe perioada în care au beneficiat, respectiv beneficiază de drepturi de pensie naţională din sistemul public de pensii din România pot solicita revizuirea acestora, prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei altui stat membru; în aceste cazuri regulile de non-cumul prevăzute de legislaţia română în vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea drepturilor de pensie comunitară.

Astfel, pentru confirmarea perioadei de asigurare realizata în Italia, dvs. trebuie sa va adresati casei teritoriale de pensii din România de unde primiti pensia.


Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de confirmare a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei.

Mentionam ca formularul E 207 poate fi însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul Italiei.

Urmare acestui demers facut de dvs., la cererea instituţiei din România, la care sunteti asigurata în acel moment, casa teritorială de pensii competentă din Italia confirma perioada de asigurare realizată în Italia prin formularul E 205 „Atestat privind cariera de asigurat în Italia”.

Un comentariu:

Patronato INAS-CISL Romania spunea...

Stimata Doamna, va puteti adresa si birourilor PATRONATO INAS-CISL din Italia sau din Bucuresti. Ne puteti suna la 004-021-3105011