Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 aprilie 2010

Pensie de urmas militara - sot supravietuitor

Intrebare:

“Buna seara. Am si eu o intrebare... Sotul meu a fost cadru militar pensionar a decedat in anul 2004 in luna octombrie. Eu am virsta de 55 de ani in 9 mai ,in ce conditii pot beneficia de pensia de urmas daca eu nu am anii de pensionare si de lucrat am lucrat pe perioada determinata . Vechime as avea doar 24 de ani . Acum beneficiaza de pensia de urmas baiatul care are 22 de ani si este student in anul 3 la drept.ce trebuie sa fac ca sa pot beneficia de pensia de urmas ? Va multumesc si va doresc numai bine!”

Raspuns:

Conform art. 37 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 39, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu pe economie.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Prin urmare, puteti beneficia de pensie de urmas din sistemul militar la implinirea varstei de 55 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

7 comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua am o intrebare referitoare la pensia de urmas militara sotul meu a decedat in2006fiind pensionar mai as vrea sa stiu in urma legi noi aparute la ce varsta pot iesi la pensie cu jumatate din pensia sotului actualmente am 54 ani va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Va precizam ca, pana la aceasta data, nu a aparut nicio lege noua, cu privire la acordarea pensiei de urmas militara.
Prin urmare, in privinta pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor, sunt valabile cele precizate in mesajul de mai sus, respectiv stabilirea pensiei de urmas la varsta de 55 de ani.
Dupa aparitia Legii privind sistemul unitar de pensii publice, ne puteti adresa mesaj cu o noua intrebari.
Cu bine,

Anonim spunea...

intrucat a aparut noua lege a pensiilor revin cu intrebarea sotul meu a decedat in 2006 fiind pensionar al ministerului administratiei siinternelor la ce varsta pot obtine pensie de urmas si care sant conditiile? actualmente am 54 de ani va multumesc

Anonim spunea...

buna ziua!sotul meu a lucrat in politie...in anul 2000 a avut un accident in timpul servicului incadrat in gr1 de invaliditate cu traumatism vertebro medular.Din pacate in anul 2011 a decedat...intrebarea mea este:am dreptul la pensie de urmas daca nu am limita de varsta? am fost indrumata sa depun dosarul pentru pensionare dar inca nu am primit nici un raspuns.Mentionez ca am avut 17 ani de casatorie si nu am nici un venit

Unknown spunea...

Buna ziua,mama mea a renuntat la pensia civila pentru cea militara, dupa 6 luni cea militara a fost sistata (ramanand fara nici un venit), ce trebuie facut pentru a lua pensie in continuare(militara sau civila), va rog sa-mi raspundeti, suntem disperati, nu pot plati si intretinerea mamei, nu imi ajunge salariu.

Unknown spunea...

Buna ziua, mama mea a renuntat la pensia civila pentru cea militara( in urma decesului sotului) pe care a primit-o timp de 6 luni, acum pensia militara i s-a sistat ramanand fara nici un venit, ce trebuie facut pentru a-si reintra in drepturi(a beneficia de pensie oricare din ele), pentru ca nu pot intretine si casa mamei mele, va rog un raspuns, suntem disperati....multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Nuada Gabriel

Buna ziua,

V-as sfatui sa va interesati cat mai repede la Casa de pensii militara care este motivul pentru care pensia de urmas militara a fost suspendata dupa numai 6 luni.
Daca temeiul legal invocat este corect, atunci trebuie sa faceti o cerere la casa teritoriala de pensii (de unde incasa pensia civila) pentru reluarea acestei pensii. Totul cat mai grabnic pentru a nu pierde timpul, pensiile acordandu-se pentru viitor, nu si pentru trecut.

Cu bine,