Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 aprilie 2010

Pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Buna ziua,va scriu in numele mamei mele care s-a nascut la 7 august 1957 are 28 de ani de vechime 3 copii. As dori sa va intreb cand se poate pensiona anticipat ?. Va Multumesc.Astept raspunsul dumneavoastra.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 7 august 1957, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din august 2012, in cazul mamei dvs.).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Prin urmare, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, nu poate beneficia nici de reducerea prevazuta de lege pentru copii, nici de pensie anticipata partiala cu cinci ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: