Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2010

Informatii inscriere pensie - grupe de munca si reducere copii

Intrebare:

“Bună ziua,
Vă scriu pentru a vă cere o părere în legătură cu pensionarea mamei mele.
Mama mea are 51 de ani (n. 12 octombrie 1959).
Are o vechime de 33 de ani, zi de zi (data angajării: 1976, Contactoare S.A. Buzău; şomaj 2008¬–ian. 2010).
În perioada 1976–2001 a beneficiat de grupa a II, deci la aceşti 33 de ani s-ar mai adăuga aproximativ 6 ani, dacă am înţeles eu bine.
(A făcut şi schimbul III, dacă are importanţă...)
Are patru copii.
Aş vrea să ştiu dacă în baza acestor date există şanse să se poată pensiona anticipat mai devreme de 55 de ani. Am înţeles că s-ar scădea nişte ani în funcţie de numărul de copii, conform unei OUG recente.
Sau, dacă nu, la ce vârstă se va putea pensiona.
Vă mulţumesc foarte mult. C.M.V.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 12 octombrie 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de aproximativ 25 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Astfel, mama dvs. poate solicita pensie pentru limita de varsta de la implinirea varstei de 54 de ani si 6 luni, de la data de 12 aprilie 2014. Aceasta inscriere este cea mai favorabila, intrucat pensie anticipata partiala poate solicita numai la implinirea varstei de 55 de ani (cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare).
Conform art. 48 indice 2 din acelasi act normativ, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Intrucat beneficiaza de prevederile art. 42, mai favorabile, art. 48 indice 2 privind reducerea privind copiii nascuti si crescuti pana la 10 ani nu i se aplica. Nu exista, de asemenea, niciun act normativ recent care sa reglementeze alte conditii de inscriere la pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Este foarte util blogul Dumneavoastră.

Carmen Mîrzea Vasile

Specialist Pensii spunea...

Multumim si noi pentru aprecieri.