Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 aprilie 2010

Data depunere dosar pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc T.C., locuiesc in localitatea Anina(Caras-Severin) si va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca tatal meu sa-si depuna dosarul de pensie anticipata in aceasta luna sau in luna aprilie, el implinind varsta de 60 de ani in 22.06.2010.
Data nasterii este 22.06.1950, are 43 de ani in campul muncii din care 9 ani si 8 luni de grupa a II-a . Momentan este in somaj, pana in luna aprilie 2010 inclusiv.
Va multumesc si asteptam cu interes raspunsul Dvs.
Cu deosebita stima,”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in data de 22 iunie 1950, varsta standard de pensionare fiind de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (22 iunie 2010).
Cu privire la data de la care puteti depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2010.
De asemenea, precizam si termenele de depunere a dosarelor de pensie anticipata partiala:
-conform art. 83 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, drepturile de pensie anticipata partiala se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare (22 iunie 2010, in cazul tatalui dvs.), daca cererea a fost depusa in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat (respectiv data incetarii contractului individual de munca).
-in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului de 30 de zile anterioare indeplinirii conditiilor, deci dupa data indeplinirii conditiilor, drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.
Prin urmare, tatal dvs. poate depune dosarul de pensie anticipata partiala incepand cu data de 22 mai 2010.
Cu bine,
Specialist pensii.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,

Tatal meu este nascut 14.07.1950, are 32 sau 34 de ani vechime, 7 ani de grupa 1 si 18ani de grupa a 2-a, iar in tinerete i-a fost desfacut contractul de munca cu lit. I de 2 ori. Poate beneficia de pensie anticipata? Se poate depune cererea ( dosarul) inaintea datei de 14.07.2010?

Specialist Pensii spunea...

@Anonim
Conform datelor precizate de dvs., persoana in cauza are dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta prin reducerea varstei standard de pensionare conform art. 42 din Legea nr. 19/2000.
Astfel, pentru o perioada de 25 ani grupe superioare de munca insumati, reducerea este de 5 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 59 de ani si 6 luni. Conditia pentru inscriere este realizarea stagiului complet de cotizare de 35 de ani (fara perioadele asimilate-armata, facultate si incluzand spor grupe conform legislatiei anterioare, respectiv 3 ani si 6 luni pt grupa I de munca si 4 ani si 6 luni pt grupa II de munca).
Prin urmare, la aceasta data, poate depune dosarul de pensie pentru limita de varsta.

Anonim spunea...

Stimate Doamna/Domn
Buna ziua,
Tatal meu este nascut in 13.08.1953 si are 47 ani vechime, din care 26 ani 11 luni si 3 zile de grupa ll , stagiu aferent grupa 1 si grupa 2-6 ani si 6 luni , conditii normale 142 ani 12 luni si 11 zile.Poate beneficia de pensie anticipata partiala si incepand cu ce data? Va multumesc anticipat
Astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim.
In raport cu data nasterii persoanei in cauza, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar varsta standard redusa pentru pensia anticipata partiala este de 60 de ani.
De asemenea, in raport cu datele precizate de dvs, beneficiaza de o reducere din varsta standard de pensionare pentru grupa II de munca de 6 ani, prin urmare poate solicita pensie pentru limita de varsta de la varsta de 59 de ani-13.08.2012.
Aceasta pensie este cea mai favorabila.

Unknown spunea...

buna ziua!
Daca am depus dosarul pt pensionare anticipata in luna martie dar inca n-am primit niciun raspuns...e posibil sa raman fara niciun venit tinand cont ca de la 1 iunie pensionarile anticipate sunt suspendate? Suspendarea aceasta se aplica si dosarelor aflate in lucru?
Multumesc anticipat

Specialist Pensii spunea...

@Razvan
Nu avem inca date despre aceasta "suspendare" a dosarelor de pensie, nu a aparut niciun act normativ in Monitorul Oficial care sa reglementeze aceste situatii.
In principiu insa, conform Constitutiei Romaniei, nicio lege nu are caracter retroactiv, deci nu se poate aplica dosarelor deja depuse la casele teritoriale de pensii.
Va precizam, de asemenea, ca termenul legal de solutionare al dosarului dvs.-de 45 de zile de la depunerea dosarului-a expirat si va puteti adresa casei de pensii pentru informatii despre stadiul rezolvarii dosarului.

foinigi spunea...

Buna ziua.
Si eu ca si altii, tot despre tata vreau sa va cer o parere. In conditiile actuale, cu noua lege ca se vor ingheta pensiile anticipate, tatal meu mai are vreo sansa sa prinda ultimul tren? Implineste 60 de ani pe 3 iunie, are vechime in munca de 36 ani si a depus dosarul pe 13 mai. Multumesc, Florin.

foinigi spunea...

Buna ziua.
Si eu ca si altii, tot despre tata vreau sa va cer o parere. In conditiile actuale, cu noua lege ca se vor ingheta pensiile anticipate, tatal meu mai are vreo sansa sa prinda ultimul tren? Implineste 60 de ani pe 3 iunie, are vechime in munca de 36 ani si a depus dosarul pe 13 mai. Multumesc, Florin.

Specialist Pensii spunea...

@foinigi
Nu avem inca date despre aceasta "inghetare" a dosarelor de pensie, nu a aparut niciun act normativ in Monitorul Oficial care sa reglementeze aceste situatii.
In principiu insa, conform Constitutiei Romaniei, nicio lege nu are caracter retroactiv, deci nu se poate aplica dosarelor deja depuse la casele teritoriale de pensii.
Prin urmare, dosarul de pensie se va solutiona conform normelor de la data depunerii acestuia.

Anonim spunea...

Buna ziua !
Stimate domn,va rog sa-mi spuneti ce se intimpla daca pensiile anticipate sunt inghetate de la 01 iunie 2010 ?
In prezent sunt somera cu studii superioare,stagiul de cotizare 30 ani si 5 luni,sunt nascuta pe 14 oct.1955.Daca nu ma pot pensiona anticipat,sanse de angajare nu am,voi primi pensia minim garantata de 350 lei sau nimic ?

Specialist Pensii spunea...

@Anonim.
Pana la aceasta data, nu avem act normativ publicat in Monitorul Oficial cu privire la inghetarea pensiilor anticipate.
Conform prevederilor legale, aveti dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 14 octombrie 2010. Daca la acea data, nu se vor mai permite pensionarile anticipate, nu aveti dreptul la nicio categorie de pensie pana la varsta standard de pensionare, inclusiv la pensia minim garantata de 350 lei.

Anonim spunea...

buna ziua ,
Tatal meu nascut pe 13.07.1961 ,are 2 ani si 8 luni grupa a II-a si 18 ani de grupa I si 8 ani grupa speciala.puteti sa`mi spuneti cand poate iesi la pensie?? va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Cea mai favorabila varsta de pensionare este:

Art. 46 din Legea nr. 19/2000, respectiv “asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în condiţii deosebite, cât şi în condiţii speciale de muncă beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare,corespunzătoare fiecărei situaţii, fără ca această reducere să depăşească 12 ani.”

Astfel, conform anexei nr. 4 beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu total 7 ani si 6 luni, respectiv: 3 ani (pentru cei 8 ani de conditii speciale realizati dupa 2001) si 4 ani si 6 luni (pentru cei 20 ani si 8 luni de grupa superioara de munca conform legislatiei anterioare).

Avand in vedere cele de mai sus, data inscrierii la pensie va fi 13 ianuarie 2019 cand va implini varsta de 57 de ani si 6 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,

Anonim spunea...

Buna ziua,

Mama mea este nascuta pe 12.10.1955 si are un stagiu de cotizare de 31 de ani si 6 luni. Nu a depus dosare de pensionare anticipata dupa data de 12.10.2010, pentru ca acestea erau "inghetate". Odata cu aparitia noii legi, care sunt variantele de pensionare anticipata pentru ea?

Multumesc frumos,

Florentina Marin

ramona spunea...

la 13 dec. 2010 am depus dosarul de pensie anticipata si nici pina in prezent nu am primit nici un raspuns

Anonim spunea...

Mama mea este nascuta in 21.05.1956 si are o vechime in munca de 32 ani. A fost pana in martie 2011 in somaj, as dori sa stiu la ce dat isi poate depune dosarul pentru pensie anticipata?

Anonim spunea...

Buna ziua,
Am 57 ani si 7 luni.
Voi avea 37 ani si 6 luni de munca in data de 29 dec 2011.
Cand pot sa-mi depun dosarul de pensionare anticipat (depasesc cu 8 ani stagiul intreg de cotizare 29 si 6 luni) ?
Si inca o intrebare : sunt in somaj, cand si cum pot renunta la el ca sa pot sa depun dosarul de pesionare.
Multumesc

eugen spunea...

Buna ziua ,
sunt Eugen nascut in 23.01.1953 si doresc sa stiu cine imi va rezolva dosarul de pensie anticipata daca intentionez sa-mi scimb resedinta intr-un alt judet ?
va multumesc !

Criss spunea...

Buna ziua,
Sunt Criss, născută la 10.02.1956, sunt profesor și aș dori să știu când trebuie să depun dosarul pentru pensie parțial anticipată. Doresc să mă pensionez parțial anticipat începând cu septembrie 2013.
Datele mele:
sept. 1975 - iun 1976 profesor suplinitor în învățământ (perioadă trecută în cartea de muncă);
oct. 1976 - august 1979 - facultate;
septembrie 1979 - prezent vechime neîntreruptă în învățământ.