Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 aprilie 2010

Asigurare voluntara in Romania - contract Spania

Intrebare:

„sant cetatean ROMAN si rezident in spania ,aici lucrez cu contract de munca iar in acelas timp cotizez si in tara la casa de pensi este vreo frauda . Sau in cazul in care dupa un timp x de ani cotizind in doua locuri in acelas timp si nu ajung la minimul de ani de vechime in nici_una dintre doua tari cotizand se acumuleaza ani de vechime lucrati in strainatate cu ani care am cotizat in tara. In momentul in care vin definitiv in tara ce acte necesare trebue sa aduc cu mine pentru justificar sau prezenta timpul lucrat in afara sami poata fi necesare in momentul de pensionarme multumesc „

Raspuns:

In ceea ce priveste faptul ca in perioada cand realizati o perioada de asigurare obligatorie în Spania si in acelasi timp ati incheiat si un contract de asigurare cu o casa de pensii din Romania, nu reprezinta o ilegalitate.

Insa, potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, în cazul în care o perioadă de asigurare obligatorie (in cazul dvs. perioada realizata in Spania) se suprapune cu o perioadă de asigurare voluntară sau facultativă (contractul de asigurare incheiat de dvs. in Romania), se valorifică numai perioada de asigurare realizată în baza asigurării obligatorii (adica perioada din Spania).

In ceea ce priveste sumele datorate pentru perioadele de asigurare voluntară realizate în România (în baza unui contract de asigurare), care nu sunt luate în considerare la stabilirea pensiei comunitare din cauza unei suprapuneri cu perioade obligatorii realizate potrivit legislaţiei altui stat membru, sunt adiţionate sumei efectiv calculate cu titlu de pensie comunitară.
Practic, pentru perioadele de asigurare voluntară realizate în România, în baza unui contract de asigurare, care se suprapun cu o perioadă de asigurare obligatorie realizată în alt stat membru, se calculează punctajul mediu anual conform legislaţiei române, punctaj care este adiţionat punctajului mediu anual aferent pensiei comunitare.
Documentul necesar pentru a dovedi ca ati lucrat in Spania este „Informe de vida laboral” .

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: