Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 aprilie 2010

Profesor - reducere pensie limita de varsta, pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua ,Vreau sa stiu si eu cand as avea dreptul de a iesi la pensie normala, anticipata , anticipata partial , dupa legile actuale in vigoare .
Sunt nascuta la 02.03.1958, lucrez in invatamant din septembrie 1978 si pana in prezent , deci anul acesta as face 32 de ani in invatamant.
Va multumesc!E.N.
Am omis sa va spun ca in timpul serviciului in invatamant(invatatoare), am absolvit si o facultate de 4 ani cursuri de zi. Aceasta se adauga la vechimea in munca?
Multumesc !”

Raspuns:


Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 2 martie 1958, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.

Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, cu 3 ani inainte de implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la data de 2 martie 2015 (la 57 de ani), dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate partiale, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.”
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste perioade se iau in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
Astfel, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani fara a lua in calcul perioada studiilor superioare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (2 martie 2013).

Niciun comentariu: