Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 aprilie 2010

Trecere din invaliditate la pensie anticipata

Intrebare:

“buna ziua, am o rugaminte, soacra mea este nascuta pe 1.12.1955, lucreaza din 1973, si din 1996 este in pensie de boala, revizuibila anual. Intrebarea mea este, cand va putea sa treaca pe pensie anticipata sau anticipata partial?
va multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca soacra dvs. este nascuta in data de 1 decembrie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 1 decembrie 2010, in cazul dvs.).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 23 ani (1973-1996), conform celor specificate de dvs. mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
De asemenea, mentionam ca legea nu prevede posibilitatea trecerii din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati sau anticipati partiali.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

unde trebuie sa ma adresez in legatura cu un vecin care este pensionat pe caz de boala nejustificat?

Specialist Pensii spunea...

Daca detineti informatii in acest sens, puteti inainta o petitie la casa teritoriala de pensii sau la Cabinetul Judeteana de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de munca.