Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 aprilie 2010

Inscriere pensie limita de varsta profesor - Suedia

Intrebare:

“Sunt nascuta in Romania pe 21 ian 1954, am renuntat la cetatenia romana si in prezent sunt cetatean suedez si lucrez in aceasta tara.
Am lucrat ca profesor in Romania in perioada 1978-1989 si vreau sa stiu daca indeplinesc conditiile pentru obtinerea unei pensii din Romania la atingerea limitei de varsta (care este aceasta?) si daca perioada cat am fost la facultate - cursuri de zi - se va lua in calcul la stabilirea stagiului MINIM de cotizare.
Exista posibilitatea ca in conditiile descrise mai sus sa pot solicita o pensie cu 3 ani inainte de atingerea varstei standard de pensionare, conform statutului cadrelor didactice?
Va multumesc, M.M.”

Raspuns:

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 21.01.1954, începând cu data de 21.09.2013 îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta, la implinirea varstei de 59 de ani si 8 luni, cu conditia dovedirii unui stagiu minim de cotizare de 14 ani si 4 luni.
Acest stagiu minim de cotizare se compune, in cazul dvs., din perioada lucrata ca profesor (1978-1989), precum si din perioada cat ati urmat cursurile universitare, cu conditia ca acestea sa fi fost urmate la zi, pe durata normala a desfasurarii acestora si cu conditia absolivirii acestora. Dovada se face cu diploma de absolivire, foaia matricola sau o adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior absolvita.

In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.

Prin urmare, nu puteti beneficia de prevederile acestui articol, intrucat nu aveti o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, respective in cazul dvs. la casa de pensii din Suedia, unde veti completa Formularul E202 - “Instrumentarea unei cereri de batranete“.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar, de asemenea, ca sa completati Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: