Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 aprilie 2010

Optiune pensie de urmas

Intrebare:

“buna ziua am si eu o problema in legatura cu pensiile de urmasi.

Mama mea are 57 de ani ea lucreaza si este in Pensie pentru limita de varsta,tatal meu a murit acum a avut si el pensie de boala,se mai poate sa luam pensie de urmas? sau ceva? imi explica si mie cineva cum e in legatura cu acest caz.

Multumesc”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie si pensia de urmas dupa sotul decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care mama dvs. este angajata cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia de urmas (in cazul in care opteaza la aceasta categorie de pensie), trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: