Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2010

Data acordare pensie de urmas

Intrebare:

“buna, sunt studenta anul III s abia anul acesta am aflat ca pot lua pensie de rmas dupa tatal meu.anii trecuti nu am luat. am inteles ca nu mai pot face nimic.este adevarat?
anul acesta am depus dosaru in luna noiembrie si abi luna trecuta am primit decizia dar banii nu. am sunat si mi-au zis ca o sa-i primesc in aprilie.este normal?atunci o sa-mi vina tot banii din urma odata?
va multumesc, ancuta”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
Prin urmare, copiii pot beneficia de pensie de urmas daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru acordarea unei pensii si daca prezinta adeverinte de la institutia de invatamant la care urmeaza cursurile, care sa ateste ca sunt elevi/studenti in anul scolar respectiv.

Conform art. 85 alin. (1) din acelasi act normativ, drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:
a) incepand cu luna urmatoare decesului, in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului sustinatorului, in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data;
c) de la data depunerii cererii, in situatiile in care s-au depasit termenele prevazute la lit. a) si b).
Astfel, daca in situatia dvs., de la data decesului sustinatorului pana la data depunerii dosarului de pensie, au trecut mai mult de 90 de zile, va incadrati in prevederile lit. c din articolul mai susmentionat, iar drepturile de pensie de urmas vi se vor acorda cu data depunerii cererii impreuna cu toate actele necesare la casa teritoriala de pensii.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Geo spunea...

Buna ziua. Stiti cumva daca primirea pensiei de urmas (pentru fiica) este conditionata de starea civila a fiicei? Va multumesc!

Geo spunea...

Buna ziua! Stiti cumva daca starea civila a fiicei (urmas) influenteaza cumva acordarea pensiei de urma? Va multumesc!