Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 aprilie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
sunt nascut la data de 22.01.1954, potrivit carnetului de munca, am o vechime totala de 36 ani, din care, 6 ani 10 luni si 17 zile in grupa I, iar 19 ani 07 luni si 12 zile in grupa a II a. Va rog sa-mi raspundeti la ce data ma pot pensiona anticipat partial, tinand cont de reducerile de varsta pentru anii de activitate de grupa I si respectiv, grupa II si totodata, cand ma pot pensiona pentru limita de varsta tinand cont de activitatea desfasurata in grupa I, respectiv, grupa II.

Va multumesc anticipat!”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 26 de ani, 5 luni si 29 zile (19 ani, 7 luni si 12 zile, in grupa II de munca si 6 ani, 10 luni si 17 zile in grupa I de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 6 ani, 10 luni si 17 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 3 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 22 ianuarie 2013, cand veti implini varsta de 59 de ani.
De asemenea, precizam ca in cazul dvs. pensia anticipata partiala este mai defavorabila decat pensia pentru limita de varsta, reducerea fiind de doar 5 ani din varsta standard de pensionare de 65 de ani (respectiv pana la varsta de 60 de ani – 22 ianuarie 2014).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: