Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 martie 2010

Trecere pensie de limita de varsta - pensie de invaliditate

Intrebare:

“Stimate domnule Stefan Ene, ma numesc I. A, va rog sa ma informati, cand pot solicita pensionarea pentru limita de varsta, avand urmatoarele date: 21ani 5luni grupa 2, 6ani 4luni conditii normale si 2ani11 luni, stagiu asimilat. Din noiembrie 2005, sunt pensionat medical gr.3, daca acesti ani conteaza la calculul pensiei si in ce fel ? Cu deosebit respect .
Am uitat sa scriu data de nastere, februarie 1956.”


Raspuns:


Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna februarie 1956, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 21 ani si 5 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv din luna august 2016.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.
Cu privire la calculul punctajului mediu annual pentru perioada de invaliditate, art. 78 alin. (5) precizeaza ca “pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obţinute în perioadele respective, în cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 53 alin. (3).”

Cu bine,
Specialist pensii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

M-am nascut la 01.04.1953 si sint pensionata medical nerevizuibil .Pensionata medical sant din anul 2001.Am o vechime in munca de 30ani si 7 luni.AS DORI SA STIU DIN CE AN AS PUTEA TRECE LA PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA.

Specialist Pensii spunea...

In conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data, varsta standard in cazul dvs., in functie de data nasterii, este de 59 de ani si 5 luni.
Prin urmare, puteti solicita trecerea din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor de limita de varsta incepand cu data de 1 septembrie 2012.

Anonim spunea...

Nascut 07.03.1948.stadiu de cotizare;28 ani 8 luni 24 zile dintre care 7 luni si 19 zile gr 1 iar restul gr 3.Din anul 2001 pensie de invaliditate,timp an care am lucrat 7 ani cu o jumatate norma.Intrebarea mea respectoasa este;La ce varsta si cand pot iesi la pensia de limita de varsta?.VA MULTUMESC