Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 martie 2010

Solicitare pensie anticipata - lipsa stagiul complet de cotizare

Intrebare:

“Unchiul meu nascut in data de 20.04.1950 are un stagiu de cotizare de 28 ani 11 luni si 2 zile calculat de cei de la casa de pensii. Intrebarea mea este daca anul acesta odata cu inplinirea varstei de 60 de ani poate depune dosar pentru pensie anticipata.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca unchiul dvs. este nascut in data de 20 aprilie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 20 aprilie 2010, in cazul unchiului dvs.).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 28 ani, 11 luni si 2 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, poate solicita doar pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, de la data de 20 aprilie 2015.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: