Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 martie 2010

Suspendare pensie anticipata partiala - cumul salariu

Intrebare:

“Buna ziua,

Revin cu noua intrebare. Am varsta de 55 ani, am stagiul de cotizare peste 30 ani si mi-am depus pe 16.02.2010 dosarul pentru pansie anticipata partial (in cartea de munca - propunere pentru pensie anticipata partial 01.02.2010).
Lucrez la o firma cu capital privat care se va inchide in foarte putin timp. Dupa primirea deciziei de pensionare si operarea ei in carnetul de munca eu mai pot lucra la o alta firma cu capital privat, cu contract de munca, fara sa-mi fie suspendata pensia?
Va multumesc mult.
M.M.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean”.

Prin urmare, in cazul in care o persoana se angajeaza sau continua activitatea cu contract individual de munca, indiferent daca acesta este cu norma intreaga sau cu timp partial (jumatate de norma), indiferent daca societatea este cu capital de stat sau cu capital privat, plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii.

De asemenea, in cazul inscrierii la pensie anticipata partiala, este necesara o adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat, care va fi prezentată după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare, iar inceperea plăţii drepturilor este condiţionată de prezentarea acestei adeverinţe.
In lipsa acesteia, drepturile de pensie nu vor fi platite.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: