Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 martie 2010

Pensie pentru limita de varsta - subteran

Intrebare:

“Buna ziua Ma numesc D.G. nascut la data de 22-06-1956 si as vrea sa stiu la ce varsta pot iesi la pensia la limita de varsta ?Am 18 ani si 4 luni lucrati la mina subteran din aprilie 1991 pana in prezentsi 13 ani vechime ca sofer profesionist lucrat inainte de a lucra la mina.Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 22 iunie 1956, varsta standard de pensionare in cazul dvs. este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.
De asemenea, din analiza datelor dvs. privind activitatea desfasurata in grupa superioara de munca, rezulta ca ati efectuat activitate un numar de 18 ani si 4 luni, in conditii speciale de munca-subteran.
In conformitate cu dispozitiile art.44 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii prevazuti la art. 20 lit. a) (respectiv cazul dvs.-subteran), c) si d), care au realizat stagii de cotizare mai mici decat cele prevazute la alin. (1) si (2) ale art. 43, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proportionala a varstelor standard de pensionare, in conditiile realizarii stagiilor totale de cotizare necesare, conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 4 si 5.
Astfel, conform anexei nr. 4 din actul normativ mai susmentionat, pentru ca ati desfasurat activitate in conditii speciale de munca o perioada de 18 ani si 4 luni, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 7 ani, respectiv la implinirea varstei de 58 de ani (22 iunie 2014).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: