Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 martie 2010

Pensie de limita de varsta din sistemul public - pensionar militar

Intrebare:

“Buna ziua ! Intrebarea mea se refera la urmatorul caz : Pensionar militar (nascut iunie.1951) angajat dupa pensionare in sistemul privat. Are dreptul la recalcularea pensiei conform contributiei lunare in sistemul privat ? Daca da cand trebuie cererea si unde? Toate cele bune,M.F.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca persoana in cauza este nascuta in luna iunie 1951, poate solicita pensie pentru limita de varsta in sistemul public de pensii la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Stagiul de cotizare se compune din perioadele cumulate din sistemul public de pensii şi cele din sistemul de pensii militare, in conformitate cu prevederile art. 194 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
“ (1) Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) prestaţiile de asigurări sociale în sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat în acest sistem.”
Prin urmare, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege, respectiv 65 de ani (iunie 2016), persoana in cauza poate depune dosarul de pensie de limita de varsta in sistemul public, la casa teritoriala de pensii in raza careia isi are domiciliul sau resedinta, care ii va stabili pensie pentru contributia avuta la sistemul public de pensii.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sotul meu a fost sergent angajat din anul 1991 la politia de frontiera in anul 2002 sa inbolnavit iar in 2003 a fost pensionat la spitalul militar din Bucuresti de TBC pulmonar gradul 1 de invaliditate Boala cauzata in timpul si din cauza serviciului. In anul 2006 a murit la virsta de 38 de ani si am ramas cu un copil minor.De ce a fost pensionat la civil si nu de la armata daca a lucrat acolo si sa inbolnavit acolo.

Specialist Pensii spunea...

Buna ziua,
Nu cunoastem amanuntele cazului, ar trebui sa va adresati casei teritoriale de pensii la care a fost depus si rezolvat dosarul si veti primi un raspuns care va va lamuri.
E posibil ca sotul dvs. sa fi fost angajat civil in cadrul politiei de frontiera (militar angajat pe baza de contract) si astfel asigurat in sistemul public de pensii si nu in sistemul de pensii militare.
Cu bine,