Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 martie 2010

Reducere varsta standard de pensionare - subteran

Intrebare:

Sunt nascut in 1961 luna mai. Am lucrat 17 ani de subteran co procentaj de 100%.M-AR INTERESA CIND POT BENEFICIA DE PENSIE ?

Cu stima si multumiri anticipate ”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna mai 1961, varsta standard de pensionare in cazul dvs. este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, din analiza datelor dvs. privind activitatea desfasurata in grupa superioara de munca, rezulta ca ati efectuat activitate un numar de 17 ani, in conditii speciale de munca-subteran.

In conformitate cu dispozitiile art.44 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii prevazuti la art. 20 lit. a) (respective cazul dvs.-subteran), c) si d), care au realizat stagii de cotizare mai mici decat cele prevazute la alin. (1) si (2) ale art. 43, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proportionala a varstelor standard de pensionare, in conditiile realizarii stagiilor totale de cotizare necesare, conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 4 si 5.

Astfel, conform anexei nr. 4 din actul normativ mai susmentionat, pentru ca ati desfasurat activitate in conditii speciale de munca o perioada de 17 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 6 ani, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani (respectiv in luna mai 2020).

Cu bine,

Specialist pensii.

Niciun comentariu: