Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 martie 2010

Punctaj mediu anual pensie de invaliditate si dovada facultate

Intrebare:

“Buna ziua,
Am 55 ani, sunt pensionata medical de aproape 5 ani, cu gradul III - drept de munca 1/2 norma
Am lucrat in acest interval la diverse firme , cu forme legale - 1/2 norma, si sunt in posesia adeverintelor corespunzatoare timpului lucrat

As dori sa stiu cum va fi cuantificat ca vechime in munca acest timp lucrat in cadrul pensiei limita de varsta ; stiu ca pensia de invaliditate gr. III este vechime in munca fara stagiu de cotizare similara perioadei studiilor universitare la curs de zi

In cazul dosar de pensie limita de varsta dovada efectuarii de studii universitare la zi este Diploma de studii si anexa la diploma care atesta cursurile la zi si promovarea acestora; Mai este necesar vre-un alt act in acest sens sau este suficient copie+original ?

Va multumesc anticipat”

Raspuns:

Va raspundem punctual la intrebarile adresate de dvs.:
1. La stabilirea stagiului de cotizare se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, serviciul militar, precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Cu privire la calculul punctajului mediu anual pentru perioada de invaliditate cumulata cu perioada contributiva, art. 78 precizeaza ca:
“(5) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obţinute în perioadele respective, în cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 53 alin. (3).”

(7) În cazul persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a) şi care în aceeaşi perioadă obţin venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, la calculul punctajului anual al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, veniturile asigurate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate.”

Prin urmare, la stabilirea punctajului mediu anual pentru perioada de pensie de invaliditate gradul III si salariu, se iau in calcul sumele cumulate ale pensiei si salariului.

2. Pentru luarea în considerare a cursurilor universitare, este necesară diploma de absolvire şi foaia matricolă din care să reiasă perioada desfăşurării cursurilor (anii de studii), precum şi modalitatea de desfăşurare a cursurilor (la zi) sau, dacă actele mentionate mai sus nu cuprind toate aceste detalii, o adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior pe care ati absolvit-o, din care să reiasă perioada desfăşurării cursurilor (ani de studii), faptul că acestea au fost urmate la zi, precum şi dovada absolvirii acestora.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: