Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

15 martie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Tatal meu implineste 54 de ani in decembrie 2010 si a lucrat din octombrie 1974, timp de 30 de ani, dintre care 7,5 ani in grupa I si 20 de ani in grupa II de munca.
Doresc sa stiu la ce varsta se poate pensiona anticipat, daca se cumuleaza reducerei varstei pentru stagiul de cotizare cu reducerea pentru grupele de munca si modul de calcul al pensiei anticipate.Multumesc.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.

Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 27 de ani si 6 luni (20 de ani, in grupa II de munca si 7 ani si 6 luni in grupa I de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani.

b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 7 ani si 6 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 3 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi decembrie 2015, cand tatal dvs. va implini varsta de 59 de ani.

De asemenea, precizam ca reducerea de mai sus este mai favorabila decat cea pentru pensie anticipata partiala (de care tatal dvs. poate beneficia cu cinci ani inaintea varstei standard de pensionare, respectiv de la 60 de ani), de aceea pensia pentru limita de varsta este mai favorabila.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: