Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 martie 2010

Pensie anticipata partiala - depunerea dosarului

Intrebare:

“Buna ziua !
Data nasterii este 23 martie 1953; Vechime in munca 36 ani si 6 luni, din care 8 ani grupa 2.
- Cand pot sa ies la pensie anticipata partiala ?
- Pot sa ies la pensie anticipata partiala din somaj sau oricand dupa incetarea contractului individual de munca ?
Va multumesc !”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 23 martie 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 8 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 63 de ani si 6 luni, de la data de 23 septembrie 2016.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (23 martie 2013).
Mentionam ca nu este nicio problema in a va inscrie la pensie anticipata partiala din somaj, din salariat sau dupa incetarea contractului, la indeplinirea conditiilor de pensionare precizate mai sus.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: