Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 martie 2010

Optiune pensie de urmas - indemnizatie de insotitor

Intrebare:

“Mi-a decedat sotul acum o luna in urma,intrebarea mea este ca sotul meu avea o pensie de stat de 55o lei si un ajutor de 5milioane si ceva care era inclus in aceasta pensie,deci in total vreo 12milioane,iar eu am o pensie de 520lei,intrebarea mea este ca nu am depus nici o cerere la casa de pensii pt ce-a mai avantajoasa ,mai este nevoie sa depun aceasta cerere s-au o sa ramin cu pensia mea de 520.Va informez ca sotul avea gradul 1 de invaliditate,oare am dreptul sa i-au si pensia mea si pensie de urmas daca era gr 1 de invaliditate,mai este nevoie de aceasta cerere sa o depun ,nu stiu ce sa fac ca sint dintr-o zona foarte departe de oras va rog din suflet sa ma sfatuiti si pe mine ce sa fac,va multumesc din tot sufletul meu,si astept un rasuns cit mai urgent.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, puteti opta intre pensia proprie si pensia de urmas dupa sotul dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Prin urmare, in cazul dvs., optiunea la pensia de urmas nu este favorabila, intrucat pensia proprie in plata de 520 lei este mai mare decat pensia de urmas (respectiv 50% din pensia sotului decedat, jumatate din 550 lei).

Precizam, de asemenea, ca pensionarii de invaliditate gradul I beneficiază pe lângă pensie de o indemnizaţie de însoţitor in cuantum fix. Cuantumul indemnizatiei pentru însotitor este in cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, potrivit art. 80. (art. 61 alin. 2 din Legea nr. 19/2000, modificat prin O.U.G. nr. 108/2008, incepand cu 01.10.2008)-587 lei, in prezent.
Aceasta indemnizatie, de care a beneficiat si sotul dvs. decedat, este cu caracter personal si nu face obiectul pensiei de urmas, deci nu vi se acorda jumatate din acest cuantum, in cazul optiunii la pensie de urmas.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: