Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 martie 2010

Informatii inscriere anticipata partiala si limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“buna ziua, mama mea este nascuta la data de 10 septembrie 1954
are 20 de ani si4 luni efectuati din care 14 ani in conditti de gr 2
14 ani pensie pe caz de boala si 3 ani somaj
in prezent este in somaj pana la data de 4 aprilie
Intrebare mea este cand poate iesii la pensie,sau pensie anticipata sau anticipata partiala
avand in vedere ca sunt slabe sanse de a gasi un loc de munca la varsta ei si in conditiile de azi
va multumesc si astep raspunsul dumneavoastra pe adresa mea de email”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 10 septembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 10 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 8 luni.

In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 14 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani si 10 luni, respectiv de la data de 10 iulie 2011.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 8 luni, fara luarea in calcul a perioadelor asimilate, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: