Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 martie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Va rog frumos sa imi trimite-ti mesajul inapoi daca se poate si dispuneti de timp pe adresa de e-mail de pe care v-am scris! Sper sa ma puteti ajuta. Va multumesc din suflet!
Cand pot iesi la pensie ?
Gen:feminin
Data nasterii: 26 Martie 1959
Stagiul de cotizare:33 ani
Alte date:Am 13 ani si 6 luni lucrati in Grupa 2, 10 ani si 6 luni in grupa a 1-a,stagiul de cotizare 32 ani si 11 luni.Sunt disponibilizata cu data de 5 Martie 2010.
Intrebare:Cand pot iesi la pensie ?Se cumuleaza timpul lucrat in grupa 1 cu grupa a 2, ori trebuie sa aleg una din variante ?”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un stagiu total realizat in grupe superioare de munca de 24 de ani (10 ani, 6 luni, in grupa I de munca si 13 ani si 6 luni in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 54 de ani si 6 luni-26.09.2013.

b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 10 ani si 6 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 26.09.2013, cand veti implini varsta de 54 de ani si 6 luni.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: