Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 martie 2010

Pensie comunitara Ungaria - procedura reconstituire grupa de munca

Intrebare:

“ Stimata adresa!

Sunt o persoana nascuta in anul,1951.01.28,in Romania.Am inceput,lucrul in anul
1969,dupa terminarea scolii profesionale.Am lucrat cu vechimea neintreruta,pana-n
anul,1990,cind am parasit Romania. Sunt stabilit in Ungaria.
Intrebarea pe care v-o adresez este:
1)In ce grupa voi fii incadrat,(1,sau2),daca o perioada de 9ani am lucrat pe schimburi,(Ind Chimica, prelucrari metal prin aschiere)
2)Ce fel de acte trebuie sa inaintez,pentru stabilirea pensiei,si unde?
Eu sunt nascut in judetul,Alba.Trebuie sa ma prezint personal?
3)Cind voi,putea beneficia de pensie,pentru anii lucrati,in Romania,fi-e chiar
pensie anticipata?

Acestea sunt intrebarile de care sunt interesat.Va rog sa imi dati in masura posibili
tatilor,un raspuns urgent!
Cu multa stima: I. ”

Raspuns:

1. Precizam ca, in vederea luarii in calcul a grupei superioare de munca, un asigurat sau pensionar trebuie sa prezente casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea la care a lucrat, care să ateste că a desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.

Mentionam ca in aceasta adeverinta trebuie mentionate cu exactitate:
-perioada lucrata in grupa I sau a II-a de munca;
-functia exercitata;
-actul normativ in baza caruia activitatea desfasurata a fost incadrata in grupa superioara de munca (numar, anexa, punct);
-procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare);
-actul administrativ emis de unitate pentru nominalizarea persoanei respective in grupa superioara de muncă (proces-verbal, decizie, tabel, dispoziţie etc.).

Noi nu putem preciza incadrarea corecta in grupa, procentul de incadrare, ci numai unitatea la care ati fost angajat, daca a respectat pasii mentionati mai sus si in functie de activitatea specifica pe care ati desfasurat-o.

Încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse în aceste grupe, cu condiţia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puţin 50%, iar pentru grupa II, cel puţin 70% din programul de lucru.

In mod excepţional, personalul care, prin natura sarcinilor ce-i revin, lucrează o parte din timp în subteran poate fi încadrat în grupa I sau II de munca, chiar dacă acest timp este sub plafonul de 50% prevăzut în grupa I şi 70% pentru grupa II, luindu-se în calcul numai timpul efectiv lucrat în subteran.

2. Va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

3. Mentionam, de asemenea, ca potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata (care este Legea pensiilor aplicabila in Romania), aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 65 de ani si la pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani (ultima dintre ele, daca ati realizat cel putin stagiul complet de cotizare de 35 de ani, cumuland perioadele din Romania si Ungaria).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: