Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 martie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua.Ma numesc S.T. si sunt nascut in anu 1953 octombrie. Lucrez din iunie 1971-gupa a doua de munca (conditii deosebite).Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta daca in perioada mentionata mai sus un an si patru luni reprezinta armata?Dar pemtru a iesi la pensie anticipat(la cerere)?Care sunt diminuarile la pensia anticipata sau la cerere fata de cea pentru limita de varsta?”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna octombrie 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 28 ani si 6 luni, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni-aprilie 2012.
Mentionam ca, potrivit prevederilor legale, pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se acorda cu 5 ani inaintea implinirii varstelor standard de pensionare, respectiv de la varsta de 60 de ani in cazul dvs., prin urmare, pensia pentru limita de varsta stabilita in conditiile mentionate mai sus este mai favorabila.
Avand in vedere cele specificate mai sus, va puteti inscrie direct la pensie de limita de varsta, fara nicio diminuare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: