Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

15 martie 2010

Fondurile de pensii private facultative, randament de 20,5% in ultimul an

Fondurile de pensii private facultative, randament de 20,5% in ultimul an. Oficialii guvernamentali recomanda romanilor sa economiseasca in sistemul de pensii facultative (Pilonul III)
  • Inalti oficiali guvernamentali recomanda romanilor sa economiseasca prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III);
  • In ultimul an, fondurile de pensii facultative din Romania au inregistrat un randament mediu de 20,5% (fata de o inflatie de 4,5%);
  • Expertii internationali (Banca Mondiala, UE, OECD) recomanda dezvoltarea sistemelor de pensii private, intrucat sistemele publice de pensii nu mai sunt sustenabile si nu mai pot fi la fel de generoase ca in trecut;
  • Toate statele dezvoltate stimuleza cu deduceri fiscale atractive economisirea privata pentru pensie. In Romania, deductibilitatea fiscala este cea mai redusa din toata Europa, fiind necesara majorarea acesteia.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta declaratiile de sustinere a sistemului de pensii private venite din partea oficialilor Guvernului Romaniei si invita marele public sa se informeze in legatura cu beneficiile economisirii individuale in fondurile de pensii private. De la lansarea pensiilor private in Romania in 2007, acestea au devenit, datorita legislatiei moderne si prudente, precum si datorita randamentelor investitionale consistente, cele mai atractive instrumente de economisire si investire pe termen lung pentru intreaga populatie a tarii.

Aflat sambata la Sibiu, in cadrul unei conferinte de presa dupa o intalnire cu sindicatele, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Adriean VIDEANU, a facut urmatoarele declaratii:
„Principiul contributivităţii trebuie să guverneze sistemul public de pensii. Cei care vor pensii mai mari au posibilitatea pilonului III de pensii. Fiecare, dacă vrea o pensie cu mult mai mare, să-şi asume riscul de a investi în sectorul privat de asigurări de pensii pe viitor, dar sistemul public nu le mai poate susţine. Credeţi că noi am fi început acest proces? Credeţi că ne este drag? Evident că nu, dar este o necesitate pentru România”.
(Sursa: agentiile de stiri Agerpres si Mediafax)

Nu este prima data cand un inalt oficial guvernamental indeamna publicul sa ia in considerare suplimentarea veniturilor la pensie prin contributii la fondurile de pensii private. In luna mai a anului 2009, cand Guvernul a definitivat principiile pentru proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii, insusi Premierul Romaniei, domnul Emil BOC, s-a propuntat pentru participarea mai larga a populatiei la fondurile de pensii facultative:
„Jurnalist: Ati spus ca ati eliminat principiul privind pensia ocupationala. Inseamna acest lucru ca practic acea propunere a Ministerului Muncii este eliminata?
Premierul Emil BOC: Din cele opt principii au ramas sapte.
Jurnalist: Inseamna si ca nu va mai aparea prin introducerea legii unice a pensiei pensia ocupationala?
Premierul Emil BOC: Exista posibilitatea pensiei facultative, potrivit sistemului deja existent.”
(Sursa: briefing-ul oficial de dupa sedinta de Guvern din 20.05.2009)

APAPR considera ca aceste declaratii oficiale indeamna la responsabilizarea populatiei, prin stimularea economisirii private pentru pensie. De asemenea, aceste declaratii sunt in linie cu recomandarile Bancii Mondiale, Uniunii Europene si Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD, care grupeaza cele mai dezvoltate 31 de state ale lumii), care recomanda campanii publice de informare a populatiei pe tema pensiilor de stat si private.
Astfel, Banca Mondiala recomanda, in raportul „Pensions in Crisis: Europe and Central Asia Regional Policy Note”, publicat in noiembrie 2009, ca statele si autoritatile guvernamentale trebuie sa stimuleze „constientizarea prin campanii de informare in randul populatiei a faptului ca pensiile de stat vor fi cu siguranta mult mai putin generoase decat in trecut”.
In acelasi timp, Comisia Europeana avertizeaza in raportul „
The economic crisis and pensions in the EU” faptul ca raportul pensie medie – salariu mediu se va reduce, in medie, cu 20 de puncte procentuale in statele membre UE pana in anul 2060, motiv pentru care sistemele de pensii private trebuie stimulate, cu scopul de a suplini aceasta cadere a sistemelor publice de pensii.
De asemenea, OECD remarca in raportul „
Private Pensions and Policy Responses to the Financial and Economic Crisis” faptul ca „sistemele publice de pensii se confrunta cu probleme de sustenabilitate din cauza evolutiilor demografice (imbatranirea populatiei) si sunt afectate si de criza, pe masura ce somajul este in crestere. Pensiile private au un rol tot mai important in diversificarea surselor de venit la varsta pensionarii”.

In toate statele dezvoltate si civilizate, din Europa si nu numai, pensiile private constituie un element esential al vietii profesionale active. In aceste state, sistemul public de pensii furnizeaza de cele mai multe ori doar un nivel de baza, o pensie minima pentru supravietuire, iar suplimentarea vine ca rezultat al participarii, pe durata vietii active, la sistemele de pensii private, situatie valabila pentru majoritatea cetatenilor. Pentru exemplificare, la nivelul statelor dezvoltate, activele fondurilor de pensii private reprezinta intre 70% si 120% din PIB, in timp ce in Romania nivelul este de numai 0,5%. Prima pensie privata a fost oferita in 1875 in Statele Unite, de catre compania American Express pentru angajatii sai, iar ulterior aceasta practica s-a dezvoltat si a ajuns in Europa Occidentala, unde s-a generalizat la inceputul anilor 1900. De atunci si pana in prezent, sectorul privat de pensii, bazat pe economisire si administrare privata, cu capitalizare a contributiilor, a devenit un segment indispensabil al sistemului de pensii ca intreg.

In Romania, pensiile private facultative (Pilonul III) au fost lansate in luna mai a anului 2007, cand au inceput sa colecteze primele contributii de la clienti. In cei aproape 3 ani de existenta a sistemului, peste 190.000 de romani au aderat la un fond de pensii facultative, iar fondurile au ajuns sa administreze sume totale de peste 228 de milioane de lei (56 de milioane de euro). In ultimul an (februarie 2009 – februarie 2010), fondurile de pensii facultative au inregistrat un randament mediu de 20,5%, comparativ cu o inflatie de 4,5% in aceeasi perioada.

Exista fonduri de pensii facultative cu risc redus, mediu si ridicat, astfel ca fiecare client isi poate alege un fond potrivit apetitului sau pentru risc. Gradele de risc ale fondurilor sunt in principiu separate dupa ponderea investitiilor in actiuni si alte instrumente financiare cu venit variabil. Potrivit legii, la fondurile de pensii private facultative pot contribui atat salariatii, cat si orice alte persoane obtin venituri de natura salariala sau profesionala. Contributiile virate la sistem sunt deductibile fiscal (de la calculul impozitului pe venit) in limita a 400 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator, care poate contribui la sistem in beneficiul propriilor salariati.

Cu toate acestea, sistemul de pensii private facultative (Pilonul III) din Romania are cateva neajunsuri, inca nerezolvate:
- nivelul deductibilitatii fiscale este cel mai redus din toata Europa;
- deductibilitatea fiscala este incompleta, fiind aplicata doar pentru impozitul pe venit, nu si pentru contributiile sociale. Astfel, participantii la sistem ajung inevitabil intr-o situatie de dubla impunere, platind CAS la contributiile virate la fondul privat facultativ de pensii;
- participantii nu pot vira la fondul facultativ de pensii mai mult de 15% din venitul mediu brut lunar.

Spre comparatie, in Cehia, cea mai dezvoltata piata de pensii facultative din regiunea Europei Centrale si de Est, plafonul anual de deducere fiscala este de 8% din salariul brut, adica peste 900 de euro pe an pentru fiecare angajat.
In Polonia, contributiile angajatilor la pensiile facultative sunt scutite in totalitate de impozitul pe venit, iar plafonul de deducere fiscala pentru angajatori este de 7% din salariul brut al angajatului, adica 600 de euro pe an.
In Ungaria, contributiile angajatilor sunt scutite in limita a 30% din contributii (peste 400 de euro pe an), iar conributiile angajatorilor sunt scutite in totalitate de la plata impozitului pe venit.
In statele Europei Occidentale, deductibilitatea fiscala aplicata contributiilor virate in sistemul de pensii private facultative este de nivelul miilor de euro anual.

Pentru toate aceste motive, APAPR considera ca nivelul deductibilitatii fiscale pentru pensiile private facultative din Romania trebuie majorat la 1.000 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator pe termen mediu, in urmatorii 2-3 ani, pentru a stimula economisirea privata pentru pensie in Romania si a facilita reducerea presiunilor demografice asupra sistemului public de pensii.

Niciun comentariu: