Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 martie 2010

Plata drepturilor de pensii in strainatate

Intrebare:
"Buna ziua,
Sunt interesata sa-mi stabilesc domiciliul in Italia (sud-Puglia) cu mama mea, in varsta de 65 ani, pensionara.
In acest caz, pensia se poate acorda de catre oficialitatile italiene?
In ce conditii ?Exista un barem de corelare/transfer la euro ?"
Raspuns:

Persoana care beneficiaza de pensie plătita de către casele teritoriale de pensii si care nu are domiciliul în Romania, poate opta pentru transferul în străinătate al acestui drept.

Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor se suportă de către beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.
Pentru a transfera pensia mamei dvs. din România în Italia, trebuie ca mama dvs. sa transmita la sediul casei teritoriale de pensii, o declaraţie de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care constituie dovada în baza căreia plata drepturilor băneşti se face în străinătate, ca urmare a opţiunii titularului.
Declaraţia de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii, însoţită de un document care confirmă detaliile bancare şi de o copie a actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual.
Transmiterea declaraţiei de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite şi a documentelor care o însoţesc se poate face prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, scanate, transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postate de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.

Va trimitem pe adresa de email un exemplar al acestei Declaratii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: