Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 martie 2010

Stagiu asimilat-pensie de invaliditate si nerevizuire medicala

Intrebare:

“Buna ziua,

Va scriu in numele mamei mele.
Este pensionata pe caz de boala de 9 ani si 6 luni, avand gradul II.
Are o vechime anterioara in munca de 24 ani si 6 luni.

Este nascuta in 8 aprilie 1956 - 54 ani.

As vrea daca puteti sa ne ajutati cu cateva informatii, pentru ca de la institutiile statului am primit de fiecare data raspunsuri diferite.

Anii in care a fost pensionata se adauga si ei la anii de vechime?
Pensia poate deveni nerevizuibila de la 55 ani, pana cand atinge varsta normala de pensionare a femeilor?

Va multumim mult, pentru tot ce faceti pentru noi!
Felicitari pentru site!”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.
Analizand cele precizate in mesajul trimis, mama dvs. are urmatorul stagiu de cotizare:
-24 ani si 6 luni, in conditii normale de munca;
-9 ani si 6 luni-stagiu asimilat, respectiv perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 34 de ani.
Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

Prin urmare, avand in vedere ca mama dvs. a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, are dreptul sa nu mai fie supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani, de la data de 8 aprilie 2011, cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

MA NUMESC R.M DIN SEVERIN AM O VECHIME DE 21 ANI 0LUNI SI24ZILE.AM GRAD .2 DE INVALIDITATE DIN22.07.2010 SI GRAD 2.HANDICAP DIN 12.05.2010. DATA NASTERII 15.DEC...56. AS DORI SA STIU DACA POT INTRA FARA REVIZUIRE MEDUCALA PANA LA VIRSTA STANDARD DE PENSIONARE.RESPECTIV 60ANI.